MINI Concept Aceman: първият напълно електрически Crossover модел на новото семейство MINI

MINI представя прототип като поглед към една нова автомобилна концепция за сегмента на премиум малките автомобили: с чисто електрическо задвижване, без хром и кожа, с напълно нов дизайнерски език и напредничава дигитализация за интензивно потребителско изживяване.

Новото семейство на MINI придобива форма. Британската марка представя MINI Concept Aceman като първи поглед към новия дизайн на бъдещото поколение модели. В този концептуален автомобил са концентрирани творческите и технологични иновации, с които MINI определя типичната за марката радост от шофирането на бъдещето. В прототипа на първия кросоувър модел от MINI за премиум сегмента на малките автомобили са комбинирани чисто електрическото задвижване, ясният и редуциран дизайнерски език на Charismatic Simplicity, новото дигитално интериорно изживяване и отговорната концепция на материалите без кожени или хромирани елементи.

Към следващото поколение модели MINI Cooper с класическата форма на каросерията с три врати, която е интерпретирана отново и отново в продължение на повече от 60 години, за първи път ще се присъедини един кросоувър модел с повишена гъвкавост и внушително излъчване. „

Зората на една нова ера за дизайна на MINI

Дизайнерският език, представен за първи път с MINI Concept Aceman, отбелязва зората на нова ера на дизайна на MINI. Принципът на Charismatic Simplicity привлича вниманието към най-важното, придавайки още по-голяма значимост на характерните за MINI дизайнерски характеристики. С осъзнаването на традиционните ценности на марката и страстта към технологичните иновации, новият дизайн на MINI създава емоционални автомобилни характери с прогресивна харизма и неповторим стил.

В допълнение към изчистения и редуциран дизайн на екстериора и интериора, за това допринася и цялостното потребителско изживяване, съставено от светлина, движение, взаимодействие и звук. Повърхностите, изработени от плетен рециклиран текстил със свежи цветови контрасти и напълно дигиталната концепция за управление с нов OLED дисплей за централния инструмент, осигуряват уникално вътрешно изживяване, типично за MINI. В допълнение, напълно електрическите модели от следващото поколение за първи път ще имат собствен звуков дизайн за емоционално мощни звуци от шофиране и автентична фонова музика за новите Experience Modes.

Нова интерпретация на креативното оползотворяване на пространството

Визията на MINI Concept Aceman е въплъщение на пъргавина и самоуверено присъствие. Характеристиките на двата най-успешни модела на марката MINI Cooper и MINI Countryman се сливат в модерна интерпретация на кросоувър модел.

Функционален двуобемен дизайн с къси надвеси създава максимално пространство за пътниците и багажа върху минимална площ. MINI Concept Aceman е оборудван с четири врати и голяма задна врата, а в интериора му има пет места.

С дължината си от 4,05 м, широчина 1,99 м и височина от 1,59 м, MINI Concept Aceman демонстрира типични за марката пропорции в особено актуална форма. Класическото тройно разделение на каросерията, графиката на прозорците и покрива е интерпретирано по нов начин. Плавният преход между купето на автомобила и стъклените повърхности оптимизира аеродинамичните качества. Ясният и редуциран дизайн на MINI Concept Aceman е без заобикалящата го хромирана лента, която беше често срещана в по-ранните поколения модели. Широките рамки в долния ръб на каросерията, силно очертаните арки на колелата, големите колела, впечатляващият багажник на покрива и панелите на предната и задната престилка в стила на защита на дъното подчертават солидните всестранни качества на кросоувър модел за радост от шофиране в града.

Предна част със силно присъствие и индивидуални акценти

Изправената предна част придава на MINI Concept Aceman мощно излъчван със силно присъствие. Във връзка с характеристиките на кросоувъра и чисто електрическото задвижване са преосмислени типичните за марката дизайнерски характеристики. В центъра на предната част на автомобила е елементът на радиаторната решетка, заобиколен от ясни повърхности, чиито традиционни шестоъгълни очертания са допълнително развити в осмоъгълен контур. Новата форма е подчертана от осветена рамка. LED контурното осветление в ярък нюанс на зеления цвят осигурява впечатляващ светлинен подпис както във функцията си на дневни светлини, така и в нощния дизайн.

Централният елемент на решетката на MINI Concept Aceman е напълно затворен. В горната му част са интегрирани матрични LED модули, с които се създават впечатляващи светлинни ефекти за светлинна графика при посрещане.

Фаровете на MINI Concept Aceman също имат уникални контури, които се отклоняват от класическата кръгла форма. Дневните светлини под формата на непрекъснато контурно осветление подчертават независимия характер. Контурът на светлините е продължен към повърхностите във външните зони на предния капак. В резултат на това техните индивидуални характеристики стават още по-ярки.

Ясно оформени повърхности с прецизни ръбове

Също като предния капак калниците се отличават с плоски и геометрично моделирани повърхности. Това също е израз на ясното оформление при новия дизайнерски език на MINI. Впечатляват и прецизните ръбове, които структурират изпънатите повърхности на каросерията. В комбинация с мощните пропорции и изправената предна част, тази “острота” осигурява на MINI Concept Aceman прогресивна интерпретация на стабилността и гъвкавостта, които са характерни за кросоувър модела.

Диагонален контур под предните колони напомня за лаконичния заваръчен шев на класическото Mini. Между предните и задните арки на калниците моделирането на повърхностите и линиите създава вълнуваща линия на талията, която придава на MINI Concept Aceman динамична визия в профил. В резултат на това мощно оформените арки на задните калници изпъкват още по-интензивно. Те са допълнително подчертани от впечатляващи контурни линии, които виждаме за пръв път при MINI. С динамично движение нагоре в предната част, издължена линия и стръмна извивка надолу, те осигуряват жива игра на светлина и сенки в профил. Лакираните в матово зелен цвят странични прагове, които са особено подчертани в областта на вратите, придава на автомобила атлетично излъчване.

Характерни елементи с любов към детайла и типичен за MINI Twist

Ясното оформление на повърхностите в екстериора е комбинирано с характерни елементи, които подсказват за любов към детайла и в същото време впечатляват с типичния за MINI Twist. Повтарящ се елемент е удълженият контур на отвора, характерен например за дръжките на вратите, за пръв път при MINI интегрирани наравно с повърхността, както и корпусите на външните огледала и логото на MINI в долната част на вратата, а също и при множество детайли в интериора. Характерният дизайн на Union Jack, който намеква към британските корени на марката, може да се види както в графиките на задните светлини, така и в стабилния багажник на покрива.

20-инчовите алуминиеви джанти изпълват големите арки на калниците на MINI Concept Aceman. Видима едва на втори поглед графична особеност е триъгълният контур в центъра на джантата, който придава на спиците визуална дълбочина и динамика.

Атлетична линия на раменете, мощна задна част

Разточително моделираните повърхности и хоризонталните линии придават на задната част на MINI Concept Aceman мощна и модерна визия с ясен акцент върху широчината на автомобила. Този ефект е подчертан от стегната вдлъбнатина на прехода между каросерията и графиката на прозореца, която оптимизира аеродинамичните качества на автомобила и му осигурява подчертана, атлетична раменна част. Погледнато отзад, това създава типичния за MINI каскаден контур, който постепенно се разширява към пътя. Тъмният спойлер на покрива и стъклената повърхност на задния прозорец допълнително подсилват това впечатление, като визуално отстъпват на заден план.

Типичните за MINI вертикални задни светлини са във вълнуващ контраст с чистите хоризонтални повърхности. Подобно на елемента на радиаторната решетка в предната част на автомобила и вътрешността на фаровете, те също имат матрични LED модули, които осигуряват различни светлинни графики в зависимост от ситуацията. Широката и тъмна рамка в долния ръб на задната броня и интегрираната по средата защита на дъното на каросерията подсказват за всестранните таланти на кросоувър модела.

Изразителни цветове на каросерията на жизнен автомобилен характер

Младежкият, жизнерадостен характер на MINI Concept Aceman е подчертан от експресивното лаково покритие на каросерията и стилно съчетания контрастен цвят на покрива. Лаковите покрития на каросерията във варианта Icy Sunglow Green, светъл тюркоазен тон със златист оттенък осигурява нюанси, които варират по интензивност в зависимост от ъгъла на светлината и перспективата. По този начин той впечатляващо подчертава фината триизмерност на екстериорните повърхности и линиите. Покривът на MINI Concept Aceman е боядисан в традиционния британски цвят Racing Green metallic. Подобно на покрива, тъмнозелените елементи в долния ръб на каросерията и арките на калниците създават привлекателен контраст със светлия цвят на автомобила. Неоново-зелените пръски цвят създават жив ефект на дълбочина.

Багажникът на покрива има зелени ремъци за закрепване и преливащо покритие, което  създава метален блясък в широк цветови спектър от синьо, тюркоазено, зелено и виолетово. При алуминиевите джанти основният цвят Marine Blue е комбиниран с със синьо-сиви повърхности на спиците. Защитните елементи на долната част на автомобила отпред и отзад на MINI Concept Aceman са в кралско синьо. В допълнение, предната и задната броня са оборудвани с два характерни високоговорителя, които привличат вниманието не само акустично, но и визуално. Високоговорителите, които придружават сценария при посрещане със специфичен за модела звук, имат ярко розово и оранжево лаково покритие.

Интериорът:  нова дефиниция на MINImalism

В интериора на MINI Concept Aceman също доминира редуцираният дизайн с изчистени форми и внимателно оформени детайли. Той е комбиниран с иновативна технология и нова интерпретация на типични дизайнерски характеристики на MINI.

Кокпитът на прототипа демонстрира последователно редуциране върху най-важното, точно каквато е била идеята на дизайнера на класическото Mini, представено през 1959 г. Алек Исигонис проектира интериор, в който освен седалките, волана и скоростния лост, са достатъчни само централен кръгъл инструмент и лента с Toggle превключватели, за да изпитате несравнима радост от шофирането.

Широките, леко извити повърхности в областта на панелите на вратите и арматурното табло подчертават усещането за разточителен простор. Големият панорамен стъклен покрив на MINI Concept Aceman допринася за обляната от светлина атмосфера. Неговата стъклена повърхност е разделена от напречните и диагоналните подпори на багажника на покрива, чиято структура повтаря мотива на флага на Union Jack и по този начин напомня за произхода на марката, когато гледате към небето от интериора.

Арматурното табло се изпъва по цялата широчина на интериора пред предните седалки като плосък дизайнерски елемент в стила на Soundbar. Със своите меки повърхности, изработени от плетен текстил той създава модерна и уютна атмосфера в интериора на MINI Concept Aceman. Арматурното табло е свързано с носеща конструкция, която също на багажника на покрива цитира графиката на Union Jack и по този начин подчертава хармонията между екстериорния и интериорния дизайн.

Централен уред и Toggle превключватели: типичната за MINI хармония между дигитални и аналогови елементи за управление

Арматурното табло, което в средата навлиза силно навътре в интериора, оформя идеалната сцена за централния уред, който като кръгъл OLED дисплей съчетава всички функции на арматурното табло и бордовия монитор. Под големия екран по традиционния начин е подредена лента с Toggle превключватели. По този начин в уникална и типична за MINI форма се комбинират управлението с докосване с помощта на най-съвременна дигитализация и аналогова функционалност с физически превключватели.

Новоразработените превключватели се използват за активиране на ръчната спирачка, избора на предавки, активиране и деактивиране на задвижването, избор на Experience Modes и регулиране на силата на звука на озвучителната система. За възможно най-интуитивната работа всеки превключвател е индивидуално проектиран като въртящ се регулатор или превключвател.

Кръгъл OLED дисплей като иновативен User Interface

С преосмислянето на характерния централен инструмент, типичният дисплей на MINI и потребителското изживяване достигнаха ново ниво. MINI е първият автомобилен производител в света, който представя кръгъл OLED дисплей, който заема цялата повърхност на централния инструмент. Технологията OLED придава на дисплея особено висококачествена визия и позволява изобразяването на силни контрасти и наситено черни цветове. Потребителският интерфейс също се характеризира с изцяло нов графичен дисплей, модерно оформление и атрактивно оформени Widgets. Infotainment системата в серийния автомобил ще бъде базирана на най-новото поколение на операционната система MINI, която за първи път е базирана на софтуерен пакет Android Open Source Project (AOSP). Това позволява особено цялостно разширяване на дигиталните предложения в автомобила.

Друг акцент е разположената над централния уред област на дисплея. С помощта на проекции на движещи се изображения, съдържанието на операционната система може да бъде пренесено върху цялото арматурно табло, което води до уникално дигитално изживяване, което се разпростира чак до панелите на вратите. Проекцията позволява безкрайно разнообразие от представяния – от ясно дефинирана карта до дифузни облачни изображения. Цветовата гама и настроението на прожекцията са придружени от подходящи звукови оформления.

Три нови Experience Modes за цялостно автомобилно изживяване

Иновативните Experience Modes осигуряват нови възможности за индивидуализиране и персонализиране на изживяването при шофиране в интериора на MINI Concept Aceman. Те са изградени от специфични дисплеи и цветни светове, които се изобразяват върху централния инструмент и посредством интериорна проекция, както и съобразено с тях  акустично оформление.

Personal Mode позволява на потребителя да прехвърли свободно избрано изображение към OLED дисплея. Тази нова форма на персонализация е допълнена от проекция на движещо се изображение на арматурното табло, което показва например облачни формации, морски вълни или блестящата водна повърхност на плувен басейн. Избраната прожекция е придружена от подходящ звуков пейзаж.

Pop-Up Mode в MINI Concept Aceman кани към наситена със събития навигация с изненадващи моменти. Въз основа на избраната от потребителя категория системата предлага съответните навигационни цели и изобразява указанията по маршрута на OLED дисплея и чрез проекция на таблото. В категорията „Adventure“ например може да бъде избрана атрактивна оферта за свободното време, под „Tasty“ популярен ресторант или като „Trending“ дестинация особено популярно в момента място за събития.

За всяка категория се възпроизвеждат специфични звуци, които допълнително увеличават очакването за предстоящото изживяване. Режимът Vivid позволява интерактивен дизайн на OLED дисплея и съседните зони. Той представлява иновативна развлекателна функция, която може да се използва както по време на кратки почивки при спиране на светофари, така и при зареждане на високоволтовата батерия. Чрез докосване на тъч дисплея в централния инструмент, потребителят може да създава цветни „балончета с букви“ от компонентите на надписа „Aceman“ и да ги мести наляво и надясно на арматурното табло. Буквите имат собствен алгоритъм на движение и взаимодействат помежду си в проекцията, като се припокриват и образуват различни графични форми и модели. Игривият аспект на режима Vivid се подчертава от експериментални звуци, които постоянно се променят в ритъма на взаимодействието между потребителя и автомобила.

Сценарий при посрещане с MINI Companion

Още преди старта новоразработеното потребителско изживяване на MINI Concept Aceman предлага холистично изживяване на осветление и звук с плавен преход между екстериор и интериор, реализирано с дигитална технология. Това дава възможност за интензивно изживяване на различните състояния на автомобила и взаимодействието с пътниците. Предните фарове и елементът на радиаторната решетка, централният инструмент и проекциите работят заедно в прецизно оркестрирана координация.

Външното осветление включва изобразяване на MINI Companion като сензорно-базирана анимация. Веднага щом човек се приближи до MINI Concept Aceman, облак от светлина го следва в предната част на автомобила, който става по-ярък с приближаването. В същото време от външните високоговорители се чува интерактивен звук, чийто интензитет също зависи от разстоянието между автомобила и потребителя. Когато автомобилът е отключен, матричните LED модули на повърхността на решетката изобразяват графика на Union Jack. В същото време светва рамката на решетката и LED матрицата на десния фар генерира „намигващ“ сигнал. Светлинната анимация е придружена от неподражаема последователност от звуци. Състои се от четири тона, всеки от които представлява буква в името на марката MINI. Тази последователност се нарича Earcon, която, подобно на оптична икона, служи като ясно дефиниран символ за конкретни събития или информации.

При отваряне на вратата на земята в зоната за качване се проектира пъстро графично изображение. Съответен „Colour Burst“ от радиално подредени, максимизирани пиксели може да се види и на кръглия дисплей на централния инструмент, придружен от многоцветна проекция, насочена от тапицерията на тавана към арматурното табло и панелите на вратите. Сценарият при посрещане се допълва от надписа „Hey Friend“ на дисплея и сферично разгръщане на звука, при което припокриващи се гласове и музикални поредици създават впечатлението за щастливо събиране, на което трябва да се насладите при предстоящото пътуване с MINI Concept Aceman.

Прогресивна концепция на цветовете и материалите в интериора

Пуристкият дизайн на интериора е комбиниран с концепция на цветовете и материалите, разработена специално за MINI Concept Aceman. Атмосферата се характеризира от нови, висококачествени материали, избрани с ясен фокус върху устойчивостта. Атрактивни цветови контрасти привличат вниманието върху минималистичните панели на вратите и в областта на арматурното табло. Там основният цвят каки-зелено за фоновите зони е съчетан с плетени текстилни обиколки от рециклиран полиестер, които са издържани в светло сиво с лек син оттенък и се отличават с прецизни декоративни шевове.

Седалките на MINI Concept Aceman се отличават със своята фина геометрия с интегрирани подглавници. Погледът се привлича от техните материали, тяхното оцветяване и техните графични шарки. Комбинацията от текстилна плетка, кадифен велур и специална тъкан, специфична шарка и бродирани „X“ и „O“ графики създава живо, триизмерно впечатление върху повърхностите на седалките. В MINI Concept Aceman по иновативен начин е демонстриран високият потенциал на текстилните повърхности като модерно дизайнерско изразително средство.

Преместването на елементите за управление на селектора на трансмисията и ръчната спирачка създава пространство между седалките на водача и пътника отпред. MINI Concept Aceman се оборудва с гъвкава централна конзола, която е прозрачна и изглежда като плаваща и се простира чак до задната част. Повърхността на централната конзола предлага възможност за свободно позициониране на поставки за вещи, станция за безжично зареждане на смартфони, поставки за чаши или други елементи.

Последователен отказ от хром и кожа

Хромираните елементи липсват не само от екстериора на MINI Concept Aceman, но и от неговия интериор. Вместо това носещата структура на арматурното табло например със своето преливащо покритие, подобно на багажника на покрива, създава висококачествен, индивидуален акцент в интериора.

Също като седалките, панелите на вратите и всички други вътрешни повърхности, и воланът на MINI Concept Aceman също е без кожа. Обръчът на волана е тапициран с тъмнозелен кадифен велур и е особено приятен на допир. Мултифункционалните бутони са интегрирани под осветени текстилни повърхности. Спицата на „18 часа“ на волана се оформя от надписа „Aceman“ и стабилна лента.