МХ1/МХ2: Кайроли и Роксън – световни шампиони

Така трасето в Гейлдорф, където бе Гран при на Европа свърза още веднъж името си с коронясването на двамата крале на кроса. Това стана пред очите на 22 000 зрители. Още двама спечелиха титли на Гран При на Европа – Ромен Фебвър в европейското първенство EMX2 и Паскал Бал в Световната купа за ветерани.
Антонио Кайроли стана световен шампион след първия манш в Гейлдорф, след като вторият в класирането и основен претендент Стивън Фросар катастрофира тежко. Кен Роксън трябваше да чака второто състезание, за да бъде коронясан.
Пилотът на Red Bull Teka KTM Factory Racing MX1 Кайроли спечели петата си титла и 43-ата си победа в Гран При. Италианецът бе по-доволен от трасето в деня на състезанието, тъй като траекториите вече бяха очертани и това му помогна за крайната победа, тъй като и в двата манша италианецът не стартира в челото. Това е третата му поредна титла в клас MX1.
Втори на подиума стъпи руснакът Евгений Бобришев – пилот на Honda World Motocross, който завърши в двата манша съответно първи и осми със специален предпазител на гърба, тъй като бе контузен. Руснакът доминираше в първото състезание без конкуренция, но във второто направи грешка и затова изостана. Пилотът на Kawasaki Racing Team Ксавие Буг спечели първия си подиум след като стана втори и шести. Французинът направи добър старт, но не можа да подържа ритъм в състезанието. Четвъртото място бе за пилота на Honda World Motocross Руи Гонсалвеш, а след него бе Кевин Стрийбос от Rockstar Energy Suzuki World MX1.
В клас МХ2 Томи Съръл от CLS Monster Energy Kawasaki Pro Circui спечели втората си победа за сезона. Британецът направи няколко грешки в първото състезание и финишира втори, докато във втория манш бе най-бърз. Съръл направи двете най-бързи обиколки на състезанието. Втори се класира Роксън (Red Bull Teka KTM Factory Racing MX2) и спечели световната титла в първата си година като пилот на австрийския производител. Германецът направи няколко грешки и падания и в двете състезания, а когато Съръл изпревари Джефри Херлингс във втория манш, Роксън можеше да се ликува за спечелената титла. Трети на подиума стъпи Херлингс, който остана разочарован от своя резултат. За да запази шансовете си за титла, той трябваше да спечели и двете състезания в Гейлдорф. Той направи обаче грешка в първия манш и завърши пети, докато във второто водеше почти до последната обиколка, когато малко преди финала Съръл го изпревари.
Пилотът на Bike-it Cosworth Wild Wolf Yamaha Арно Тонус не стъпи на подиума, въпреки че имаше и той като Херлингс 38 точки. В първото състезание той пресече линията трети, след сериозна битка с Готие Паулин  първи, докато във второто не направи добър старт и стана четвърти. За Паулин остана петото място.
Нашият пилот Петър Петров с Yamaha също се представи отлично и спечели 16 точки от Гейлдорф. И в двата манша той стана 13-и и взе по осем точки, а в класирането за кръга бе 12-и. Интересното е, че Печето и в двата манша бе първият пилот от групата на тези, изостанали с една обиколка от победителя. Сега нашият пилот мина едно място напред във временното класиране – 16-и и има 140 т.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.