Mercedes показаха новия болид W12

Отборът на Mercedes показаха новия болид W12, с който ще атакуват титлата през 2021 г.  Промени по колата няма, заради замразените шасита, но цветовата схема на W12 е впечатляваща. Емблемата – трилъчната звезда на Mercedes върху капака на двигателя, сега е заменена с  логото на AMG. Същевременно химическата компания INEOS, която вече е собственик на една трета от отбора, има сериозно присъствие, доста по-съществено, спрямо миналата година. Логото е на въздушните кутии,  отвътре на вертикалните аероелементи на предното и на задното крила.

Mercedes обаче не показаха дизайна на пода на W12, където според правилника могат да се правят промени. Том и в задната част на колата ще се крие ключът към успехите на тима през тази година.

Проблем при Mercedes може да се окаже по-дългата колесна база в сравнение с преките им конкуренти от Red Bull. Това изисква намаляване на по-голяма площ от пода в сравнение с останалите. Все още не е ясно дали в Бракли са успели да компенсират аеродинамичните загуби от това решение.

Както се очаква, в останалата част новият W12 е наследил всички гени от предшественика си W11. Същите са кокпитът, скоростната кутия е същата, а двигателят е съвсем леко подобрен.

Покривалото на W12 вдигнаха двамата пилоти на тима – седемкратният световен шампион Люис Хамилтън и съотборникът му Валтери Ботас. Шефът и акционер в тима Тото Волф също присъства на събитието, както и други членове на отбора, а също и спонсори.