Маркес с наказателна точка след Арагон

В битка за второто място на 6-ата обиколка на Моторланд Арагон, Маркес направи лек контакт с Педроса при спирането на завой 12. При удара, лявата му ръка измъкна кабел на сензора в задната част на мотоциклета на Педроса, заради което пилотът остана без тракшънконтрол, а по-късно катастрофира и отпадна от състезанието.
Маркес спечели победата на Арагон, като финишира пред пилота на Yamaha Factory Racing Хорхе Лоренсо и тя бе потвърдена от дирекцията. Техническият анализ обаче бе отложен за по-късно. Ситуацията бе разгледана от директорите на състезанието преди Гран При на Малайзия и в 12 ч. на обяд местно време Маркес, Педроса и представители на Repsol Honda Team бяха привикани от комисията на Сепанг. След срещата, продължила около час, бе съобщено, че Маркес получава една наказателна точка (б.р. не е от тези за шампионата) за участието си в катастрофата на Арагон и губи точките, които е спечелил за шампионата на конструкторите. С това решение, наказателните точки на Маркес стават три за сезон 2013 MotoGP. Предишните две са му за ингориране на жълти флагове по време на състезанието на Силвърстоун.
Ливио Супо – директорът на Repsol Honda Team каза:  Марк е наказан с една точка на своя лиценз. Това значи, че наказанието няма никакво значение за надпреварата в Малайзия. По принцип, те казаха, че в този конкретен случай повече или по-малко Марк не е много виновен, но те го следят през целия сезон и това не е първият му случай, когато има контакт с пилота пред него. Посланието общо взето означава: Този път всичко е наред , но осъзнай, че правиш това доста често и внимавай! По другия въпрос директорите на състезанието мислят, че катастрофата се дължи основно на проблем с мотора и това е вярно, защото има прекъснат кабел, а на резервната система бе нужно прекалено много време, за да реагира. Бяхме санкционирани с 25 т. за шампионата на производителите. Сега трябва да преценя дали да обжалваме решението или не. Шуей Накамото – изпълнителният вицепрезидент на HRC, ще разбере ситуацията .
Като разгледа в детайли проблема с тракшънконтрола на байка на Дани Педроса, Такео Йокояма – технически директор на Repsol Honda Team обясни, че са взети мерки за оправяне на проблема още на Сепанг: Проблемът е, както хардуерен, така и софтуерен. По отношение на хардуера, кабелът на датчика е бил изложен прекалено много на лесен достъп и дори леки контакти с други пилоти биха могли да го прекъснат или повредят. Сега ние направихме допълнителна защита на кабела за това състезание . От софтуерна гледна точка, ние имаме резервна система и ако нещо се случи със сигнала от сензора, тя е трябвало да задейства веднага. Това обаче не се случи и затова за старта в Малайзия това е модифицирано, така че да може да реагира по-бързо.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.