Макс Биаджи ще пилотира електрическия „бързак“ Voxan Wattman Макс Биаджи ще пилотира електрическия „бързак“ Voxan Wattman

Voxan разкриха своя скоростен мотоциклет Wattman, който ще бъде пилотиран от Макс Биаджи. Бившият състезател и шампион от MotoGP и WSBK ще направи нов световен рекорд за скорост от електрически мотоциклети.

Voxan са нишов френски производител на мотоциклети. Основани са през 1995 г.  През 2009 г. обявиха несъстоятелност и бяха спасени от италианските специалист по електромобили и други екзотични возила Venturi Automobiles. Марката е базирана в Монако.

През 2013 г. те пуснаха електрическия мотор Wattman. Целта им е да подобрят рекорда за електрическа скорост. През 2018 г. с рационализирана версия на машината бе постигнат 327 км/ч.

С Биаджи на борда обаче, от Voxan мислят, че могат да пробият границата от 330 км8ч. Затова ще се насочат към солените равнини на Боливия през следващата година.

„Винаги съм обичал предизвикателство“, казва Биаджи. „Горд съм, че ще направя тази нова стъпка в кариерата си под цветовете на Voxan и Venturi. Инженерите и дизайнерите от отдела за научноизследователска и развойна дейност са изключително решителни. Преминаването на границата от 330 км/ч ще предостави още повече доказателства за експертността на хората от  групата.”

Ключът към това ще бъде иновативният мотор, който Voxan са създали.

Аеродинамичното тяло е изработено от въглеродни влакна и е усъвършенствано във въздушен тунел със скорост 240 км/ч. Черупката е монтирана на стоманена рамка. Моторът е с двураменно окачване. Това позволява на Voxan да има повече място за ездача. Същевременно спомага за запазването на прилично управление. То е също толкова добро, колкото на мотор с 1850 мм междуосие.

За двигател на мотора, от Voxan са потърсили услугите на компанията-майка Venturi. Те са им дали един от моторите си от състезателния автомобил във  Formula E. Той е с над 350 к.с. и умопомрачаващ въртящ момент от 969 Нм.

Този звяр се захранва от батерия, състояща се от 1470 отделни клетки. Тя е повече от половината от теглото на машината – 140 кг. Батерията осигурява 317 кВт мощност. За охлаждане дизайнерите са предвидили конвенционален радиатор, вместо да изпомпват охлаждащата течност през контейнер, пълен със сух лед, разположен в гърба на седалката.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020   От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители.        На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година.        Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Премиерни автомобили акостират в морската столица, предстои първият и най-голям салон за 2020 От 28 до 30 август в морската ни столица ще се проведе традиционно най-приятното от автомобилните изложения през годината – Palace Auto Varna 2020. Домакин отново е „Дворец на културата и спорта“. Тази година изложението ще е ситуирано изцяло на външни площи, като са предвидени над 1500 кв.м. за експонатите. Варненците, които обичат и се интересуват от коли, както и всички посетители на града, ще могат да видят с очите си тенденциите в развитието на този бранш и да пипнат с ръцете си най-новите модели на водещите производители. На събитието ще бъдат изложени експонати на повечето премиум брандовете – BMW, VOLVO, JAGUAR, JEEP, ALFA ROMEO, MAZDA и MINI. Ще бъдат представени и голяма част от най-масово продаваните у нас коли – SKODA, FORD, SUZUKI, KIA, PEUGEOT, GREAT WALL, HAVAL, HYUNDAI и др. Своето почетно място ще заемат и две звезди от марките – Skoda Scala и Ford Ranger Raptor, определени от журналистите, членове на Прес Авто Клуб България, за „Кола на годината” и „Многофункционален автомобил на годината” за 2020. Почти всички изложени модели са премиерни за страната, защото не са представяни на салон и пред широка публика тази година. Ще има и още изненади, но нека не разкриваме всички карти още отсега. Отдавна сме забравили времето, когато коли се купуваха по каталог. Най-добрият начин да оцените и харесате автомобил е когато го пробвате. Затова е определена специална тест драйв зона, където ще има над 20 тестови автомобила на разположение за посетители и фенове. А за тези, които са в период на избор на нова кола и търсят най-добрите оферти, ще бъдат осигурени на място най-изгодните условия за лизинг или пряка покупка.

Автомобили Aug 10, 2020 0