Liberty Media обявява придобиването на MotoGP

Придобиването на водещия световен мотоциклетен шампионат разширява портфолиото на Liberty Media от висококачествени глобални спортни активи

Liberty Media Corporation обяви споразумение за придобиване на MotoGP. MotoGP е върхът на състезанията на две колела, с 22 от най-бързите пилоти на специално създадени прототипи на мотоциклети на някои от най-големите писти в света. По време на състезанията те достигат максимална скорост от над 360 км/ч.  От първия сезон през 1949 г., който организира шест кръга в цяла Европа, спортът се разрасна до повече от 20 Гран при на пет континента, като телевизионното излъчване достигна до стотици милиони зрители по целия свят.

Това ново споразумение ще накара Dorna Sports S.L., ексклузивният притежател на търговски и телевизионни права на MotoGP, да остане независимо управлявана компания, приписана на акциите за проследяване на Formula One Group на Liberty Media. Кармело Еспелета, който е главен изпълнителен директор от 1994 г., ще остане на поста си и ще продължи да управлява бизнеса със своя мениджърски екип. Бизнесът ще остане базиран в Мадрид.

Dorna също така притежава ексклузивни права върху други мотоциклетни състезателни серии, включително по-малките серии на MotoGP –  Moto2 и Moto3, Световния шампионат на FIM Enel MotoE, Световния шампионат на MOTUL FIM Superbike (WorldSBK) и новия Световен шампионат на FIM за жени на писта.

Liberty Media ще придобие приблизително 86% от Dorna, като ръководството на Dorna ще запази приблизително 14% от собствения си капитал в бизнеса. Транзакцията отразява стойност на предприятието за Dorna/MotoGP от 4,2 милиарда евро и стойност на собствения капитал от 3,5 милиарда евро, като се очаква съществуващият дълг на MotoGP да остане в сила след приключване.

„Развълнувани сме да разширим нашето портфолио от водещи спортни и развлекателни активи на живо с придобиването на MotoGP“, каза Грег Мафей, президент и главен изпълнителен директор на Liberty Media. „MotoGP е глобална серия с лоялна, ентусиазирана фен база, завладяващи състезания и силно генериращ парични потоци финансов профил. Кармело и неговият мениджърски екип изградиха страхотен спортен спектакъл, който можем да разширим до по-широка глобална аудитория. Бизнесът има значителен напредък и възнамеряваме да развием спорта за феновете на MotoGP, отборите, търговските партньори и нашите акционери.“

„Това е перфектната следваща стъпка в еволюцията на MotoGP и ние сме развълнувани от това, което този крайъгълен камък носи на Dorna, падока на MotoGP и състезателните фенове“, каза Кармело Еспелета, главен изпълнителен директор на Dorna. „Гордеем се с глобалния спорт, който развихме, и тази транзакция е доказателство за стойността на спорта днес и потенциала му за растеж. Liberty има невероятен опит в разработването на спортни активи и не бихме могли да желаем по-добър партньор за разширяване на фенбазата на MotoGP по целия свят.“

Очаква се придобиването да приключи до края на 2024 г. и подлежи на получаване на разрешения и одобрения от законодателните органи за конкуренция и чуждестранни инвестиции в различни юрисдикции.