Land Rover Defender грабна престижната награда Световен автомобилен дизайн на годината 2021

Land Rover Defender получи престижната титла Световен автомобилен дизайн на годината 2021 на годишните награди World Car Awards. Това е третият път, в който Land Rover печели тази така желана награда след предишните победи за Range Rover Velar (2018) и Range Rover Evoque (2012). Това е и последната от редица световни отличия за неудържимия 4×4.

Defender остава верен на пионерския дух, който е отличителен белег на Land Rover в продължение на повече от 70 години и предефинира приключенията за 21 век. Емблематичен по име, форма и възможности, той може да бъде персонализиран с избор от четири пакета аксесоари, за да помогне на собствениците да вземат повече от своя свят.

Наградата за Световен автомобилен дизайн на годината признава най-забележителния нов автомобил през последните 12 месеца и награждава модели, демонстриращи най-високите стандарти за технически иновации и дизайн и които преминават отвъд установените граници.

Тази година всички претенденти, които се състезаваха в останалите четири категории за награда, имаха възможност да получат и отличието Световен автомобилен дизайн на годината. Група от седем експерти по автомобилен дизайн прегледа кандидатите, за да изготви списък с препоръки за окончателното гласуване на журито, съставено от 93 международни журналисти.

Експертите по дизайн включват Гернот Брахт (Германия – Училище за дизайн Пфорцхайм), Иън Калъм (Обединеното кралство – директор отдел Дизайн, CALLUM), Герт Хилдебранд (Германия – собственик Hildebrand-Design), Патрик ле Квемент (Франция – дизайнер и президент на стратегическия комитет – Училище за устойчив дизайн), Том Матано (САЩ – Академия за изкуство, бивш ръководител на отдел Дизайн – Mazda), Виктор Нациф (САЩ – главен творчески директор, Brojure.com и инструктор по дизайн, Ново училище за архитектура и дизайн) и Широ Накамура (Япония – главен изпълнителен директор, Shiro Nakamura Design Associates Inc.).

Отличителният силует прави новия Defender незабавно разпознаваем, с минимални предни и задни надвеси, осигуряващи отлични ъгли на заход и потегляне. Дизайнерите на Land Rover преосмислят познатите форми на Defender, като придават на 4×4 автомобила целенасочена стойка, като същевременно запазват страничната багажна врата и монтираното отвън резервно колело, което прави оригинала толкова разпознаваем.

Иконичната личност на оригиналния Defender е пресъздадена и в интериора, с акцент върху практичността. Defender 110 предлага пет, шест или 5 + 2 места за сядане, докато 90 може да побере шестима пътници в автомобила и е с дължина на компактен семеен хечбек.

Широчината на способностите на Defender повишава прага за здравина и комфорт на пътя. Силната алуминиева платформа D7x на Land Rover, усъвършенстваните технологии за всички терени и модерните двигатели осигуряват неудържима способност. Внимателно усъвършенстваното управление на иконичния всъдеход осигурява възнаграждаващо шофиране и първокласен комфорт на дълги разстояния на всякакви терени, а експертите от Euro NCAP дадоха на Defender максимална оценка от пет звезди за безопасност.

Изборът от усъвършенствани бензинови и дизелови двигатели Ingenium гарантира, че Defender разполага с мощност, контрол и ефективност за всяка среда, докато Plug-in хибрид (PHEV) вариантът осигурява изцяло електрически пробег от близо 50 км.* В допълнение, мощен бензинов двигател V8 с компресор суперчарджър доставя нови нива на производителност и мощност към семейството на Defender.

Семейството Defender вече включва Defender 90 и Defender 110, както и търговските варианти 90 и 110 Hard Top, докато новият Defender V8 с 525 к.с. съчетава характерните възможности на Land Rover с невероятна производителност и настройки на шасито за повишено удоволствие от шофирането. От представянето си Defender получи над 50 престижни световни отличия, включително автомобил на годината на Top Gear 2020, SUV на годината на Motortrend 2021 и Best SUV 2020 на Autocar.