Kymco стреля в десетката с новия XCiting VS400i

Ако има точно попадение на компанията Kymco, то определено това е максискутера XCiting VS 400i и подобрената му версия  XCiting VS 400 Limited edition. Моделът е невероятно популярен в Азия, особено в Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Моделът е показан преди три години. Затова Kymco не обновява напълно последния си XCiting 400. Тъй като основата е отлична, тайванският производител се задоволява със смяната на предния панел, както и на инструментите, на настройките, а също и с новата цветовата палитра. Затова не е изненада, че този нов скутер е с етикет 2023!

XCiting SV 400i запазва своя 399-кубиков едноцилиндров двигател G5SC с течно охлаждане. Той е изключително тих и чист. Все още е с мощност от 34 к.с.  при 7250 об/мин и с въртящ момент от 37,7 Нм при 6050 об/мин.

Отпред е с 41 мм обърната вилка отпред с два амортисьора с регулируемо предварително натоварване отзад. Спирачната система е поверена на 280 мм диск отпред и 240 мм отзад, всички контролирани от Bosch ABS. Ръчна спирачка също присъства като контрол на сцеплението.

Предницата е с нов дизайн, тя е по-спортна от преди и неминуемо привлича вниманието. Инструментите са актуализирани, аналоговите циферблати са заменени с цифрови инструменти, а в центъра е системата Noodoe, създадена от Kymco. Тя работи със специалното приложение. За останалото XCiting VS 400i е непроменен.

Какво прави XCiting VS 400i  специален?

Стана дума за сърцето на машината. То е чудесно с едноцилиндровия SOHC 399-кубиков агрегат, с 4 клапана. Той произвежда безпроблемно 35,54 к.с. при 7500 об/мин и 37,7 Нм въртящ момент при 6250 об / мин.

Машината има маса общо 195 кг, което е доста леко за макси скутер.  Suzuki Burgman 650 например тежи цели 77 кг повече! Това тегло не е заради допълнителната мощност.

Скоростната кутия е CVT и ускорява от спиране с просто завъртане на газта и тръгване. Скутерът се повдига леко при разко ускорение. Като състезателен мотоциклет! Това е приятно усещане, тъй като машината се бори с трафика и достига скорост по магистрала с изненадваща лекота. Пътуването със 120 или 130 км/ч е абсолютно безпроблемно, като двигателят работи около своя пиков въртящ момент, но и на повече от 2000 об/мин от червената линия. Инак максимална скорост е от около 155 км/ч и също лесно се достига.

Стилът е наистина красив, с чисти спортни линии. Предното стъкло е регулируемо, което позволява на ездача да го настрои според нуждите си. Защитата от атмосферни влияния също е добра от ветровото стъкло. Седалката с височина 805 мм е просторна и удобна за продължително пътуване.

Окачването е твърдо, като подчертава спортния характер на XCiting VS 400. Управлението е безупречно.

Размерите на  максискутера са дължина 2190 мм, широчина 800 мм и широчина  1345 мм. Междуосието е 1565 л.

Предната гума е 120/70×15, а задната с размер 140/70×14. Спирачките са с двойните 280 мм предни дискове и имат радиално монтирани апарати. Задният диск е 240 мм. Спирането е прогресивно с отлично усещане и наистина мощно, като на спортен мотоциклет. ABS-ът е стандартен.

Kymco има опит в изграждането на подобен род машини. В типичния стил на скутер има прилично място за съхранение под седалката. Той удобно побира каска, която покрива цялото лице (фулфейс).

В предната част има три  места за съхранение на вещи, като единият е с порт за зареждане на 12 V. Кука за багаж позволява пазарска чанта между краката. Това добре е за изпълнението на поръчки от жената на път за вкъщи. Капачката за гориво на резервоара от 12,5 л може да бъде достъпна без повдигане на седалката. Разходът на гориво от около 27 км с 1 литър, дава автономност над 300 к.

Светлините са светодиоди и включват дневни светлини. Имате не по-малко от три измервателни уреди за скоростта. Конвенционален аналогов скоростомер е отляво, както и аналогов и цифров скоростомер в центъра. Отдясно на таблото е индикаторът за гориво, часовник и информация за пътуването на LCD дисплей. Телефонът може да се свърже чрез Bluetooth към LCD дисплея за навигация, за извършване и получаване на повиквания и получаване на известия.

Като обобщение, Kymco XCiting 400 е отличен скутер, който предлага, качество на изработка, добър външен вид и превъзходно представяне в реалния свят. Той е за препоръчване, ако сте уморени от задръстванията и трафика, и прекарването на часове в автомобила.