KTM ще се бори за победи в MotoGP до 2026 г.

KTM Motorsports ще се стреми към нови и повече „върхове“ в MotoGP през следващите шест години. Като марка KTM се присъедини във висшия клас в началото на 2017 г. Днес подписа нов петгодишен договор с Dorna за висшия клас.

Преди това КТМ имаше спечелени победи в класовете 125 и 250 куб. см, както и в първия шампионат на преобразувания клас Moto3 през 2012 г.  KTM постигна и 14 победи в Moto2 за тригодишен период благодарение на настоящите състезатели на Red Bull KTM Брад Биндер и Мигел Оливейра.

В момента KTM е единствената марка с присъствие от състезанията за развитие на таланти в шампионати като Northern Talent Cup и Red Bull MotoGP Rookies Cup през трите класа в Гран при.

В продължение на две пълни години четири мотора RC16 се борят за върхови резултати в MotoGP. Това е благодарение на екипите Red Bull KTM Factory Racing и KTM Tech3 Racing.

Компанията се радваше на първото си завършване на подиума на MotoGP в края на кампанията през 2018 г. и техните първи победи през 2020 г. с двама различни състезатели. Причината е, че KTM RC16 бързо достигна пиково ниво на производителност и способност да побеждава. Във всички класове на Гран При KTM вече отчита 110 трофея на победителите.

С финиширането на 4-то място в класирането на конструкторите в MotoGP за 2020 г., стандартът е определен за по-нататъшен прогрес през следващите шест сезона.

В MotoGP има място за KTM заедно с други важни серии и дисциплини като Rally, MXGP, Enduro и AMA Supercross и Motocross.

Пит Бейрер, директор на KTM Motorsport казва: „Изключително щастлив съм, че мога да обявя този нов петгодишен договор с Dorna. Искам да използвам тази възможност, за да благодаря специално на Dorna и на Кармело Езпелета, и на целия му екип, защото вече имаме четири страхотни години заедно. Те са наистина професионален партньор в този важен спорт. Само след няколко сезона поставихме този проект на много солидна основа, така че е положителна стъпка да продължим участието си в MotoGP до 2026 г. “

Хуберт Трункенполц, член на управителния съвет на KTM AG допълни: „Влизането в MotoGP беше правилен ход в голямото първенство. Знаехме, че шансовете ни са малко, но енергията, идеите и желанието от наша страна никога не са били под съмнение. Само за четири кратки години станахме част от шампионата и минахме по-нагоре в класирането. Гордеем се с работата и престижа, че не само сме в MotoGP, но и имаме влияние на това висше ниво на мотоциклетизма. Можем да видим влиянието на успеха на MotoGP върху бизнеса, както и значението за марката на глобална сцена. Ние сме щастливи да останем част от падока на MotoGP с настоящата ни структура и някои обещаващи проекти напред. “

Кармело Езпелета, главен изпълнителен директор Dorna Sports: „Много сме доволни от подновяването на договора с KTM. Те не само са невероятен партньор, но и избраха платформата на световното първенство на ФИМ в MotoGP като маркетингов инструмент, който смятат за идеален за техните продукти. Това е не само добра новина за първенството, но и за нашия спорт, благодарение на участието им и в трите състезателни категории. Това илюстрира миналогодишния епичен сезон с три победи в MotoGP – една на южноафриканеца Брад Биндър в Чехия и две исторически победи на Мигел Оливейра, първата в Щирия и последната на Гран при у дома му в Португалия. Това доказва постиженията в най-взискателната категория на мотоциклетизма.“