KTM разкри мотоциклета RC16 MotoGP за 2024 г.

Фабричният отбор на KTM представи своя състезателен екип за MotoGP за 2024 г., веднага след предсезонния тест в Сепанг. Пилотите на Red Bull KTM Factory Racing са Брад Биндер и Джак Милър. Те  помогнаха за официалното пускане на актуализирания RC16 на австрийския производител, който дебютира в Малайзия миналата седмица по време на тридневния тест.

В последния ден на изпитанията южноафриканецът Биндер бе 7-и , а съотборникът му от Австралия Милър беше 14-ти. Новобранецът на GasGas Tech3 Педро Акоста привлече вниманието, като завърши 9-и на своя RC16.

Фабричният KTM RC16, с продължаващото титулярно спонсорство от Red Bull, запазва познатата си оранжева и тъмносиня ливрея за 2024 г. Както а дума, състава на пилотите е непроменен.

Биндер е прекарал цялата си кариера във висш клас MotoGP в KTM. Миналата година беше най-успешния му сезон миналата година, когато завърши четвърти в шампионата, подчертан от две победи в спринтовите състезания и пет подиума за Гран при през 2023 г.

Милър се присъедини от фабричния отбор на Ducati миналата година. Завърши сезона на 11-то място в световния шампионат за пилоти с един подиум в Испания.

Двамата пилоти донесоха на KTM второ място в световния шампионат на конструкторите в MotoGP. Това е най-доброто му класиране откакто се присъедини към висшия клас през 2017 г.. Това е постижение, което отборът цели да надгради през 2024 г.

След първия тест, екипът на Red Bull KTM Factory Racing сега ще се отправи към Катар и международната писта Лусаил. Тази седмица там са последните двудневни подготвителни сесии преди първия кръг.

Приблизително по това време, както и през цялата 2024 г. екипът за цялостни тестове – Дани Педроса, Пол Еспаргаро, Йонас Фолгер и Мика Калио и съответният им персонал ще имат значителен и ключов принос към усилията на MotoGP.

№ 33 Брад Биндер

Роден на 11 август 1995 г. в Потчийвроум, Южна Африка. Висок 170 см, тежи 63 кг.

Стартове в Гран при – 214, от тях 5 в 125 куб. см, 88 в Moto3, 52 в Moto2 и 72 в MotoGP.

Първи позиции – 7, от тях 6 в Moto3, 1 в Moto2, в MotoGP – няма.

Подиуми – 45, от тях 20 в Moto3, 15 в Moto2 и 10 в MotoGP.

Победи – 17, от тях 7 в Moto3, 8 в Moto2 и 2 в MotoGP.

Световни титли – една в Moto3 за 2016 г.

Брад Биндер: „Траекторията върви нагоре – 11-ти, 6-ти, 6-ти и 4-ти. Така че, не се съмнявам, че ще се справим по-добре от 4-ти. Миналият сезон беше страхотен на моменти и труден на други моменти. Имах чувството, че можехме повече. Бяхме много по-конкурентни всеки уикенд и винаги около битката за подиума. Този сезон е мястото, където можем да направим разликата. Страхотно е да започнем 2024 г. наистина. Това ще бъде моят десети сезон като пилот на Red Bull KTM Factory Racing. Беше невероятно. Винаги сме били заедно и винаги сме имали една и съща цел. Мисля, че винаги сме си пасвали много добре и съм наистина щастлив там, където съм. Единственото, което остава, е да се опитаме да довършим работата в MotoGP.”

№ 43 Джак Милър

Роден на 18 януари 1995 г. в Таунсвил, Австралия. Висок 173 см, тежи 64 кг.

Стартове в Гран при – 212, от тях 6 в 125 куб. см, 49 в Moto3 и 157 в MotoGP.

Първи позиции – 10, от тях 8 в Moto3 и 2 в MotoGP.

Подиуми – 33, от тях 10 в Moto3 и 23 в MotoGP.

Победи – 10, от тях 6 в Moto3 и 4 в MotoGP.

Световни титли – няма.

Джак Милър: „2023 беше година на учене и израстване за мен като човек и като ездач. Към последната половина на сезона наистина се почувствахме комфортно с мотора и успяхме да започнем да се борим за позиции, където трябваше да бъдем. В KTM и моите отношения, особено в състезателния отдел, са страхотни. Когато намерят нови, по-добри идеи и стратегии, тогава те опитиват всичко, за да ги пуснат на пистата възможно най-скоро. Да имаш тази сила, мотивация и подкрепа от компанията е страхотно. Не успях да постигна всичко, което исках през 2023 г. Имам изцяло нов списък с желания за 2024 г.“

Франческо Гуидоти, мениджър на Red Bull KTM Factory Racing: „2023 беше добра година. Много задоволително и израснахме. Ние сме доста доволни от това как са се подобрили мотоциклетистите и мотоциклетистите. Подходът за 2024 г. е лесен: трябва да продължим напред с растежа, който започнахме миналия сезон. Ще има области, в които все още имаме достатъчно място да увеличим ефективността си. Но като цяло проектът е много балансиран. Така че просто трябва да настояваме, когато знаем, че е време да го направим. Нямам търпение да започна сезона и да стигна до първото състезание, защото това е мястото, където даваме резултати. Тогава говоренето спира и започва истинското действие. Без извинения. Без значение какво сме казали или направили през зимата, време е да се състезаваме.”

Пит Бейрер, директор на KTM Motorsports: „Чувствам, че пакетът вече е много завършен и имаме всички правилни хора на правилните позиции. Също и съставът на пилотите ме прави много щастлив. Всеки можеше да расте през последните години. Имахме тези победи в MotoGP и постигнахме много през миналия сезон: 4-ти в шампионата, 2-ри в конструкторите. Но, разбира се, нашата голяма цел, нашата голяма мечта е да се стремим към световния шампионат и чувствам, че през 2024 г. сме готови да го направим. Като цяло сега имаме страхотен календар. От гледна точка на логистиката е взискателен за всички; механици, ездачи, персонал, екип… Но ние обичаме състезанията. Така че, ако ни дадат още едно състезание, ще се наслаждаваме всеки път. Ние знаем кога е време да „тръгнем“ и кога е време да блеснем. Състезанието е това, което ни кара всяка сутрин да даваме най-доброто от себе си. Да бъдем на пистата, да бъдем с публиката и това е, което мотоциклетистите харесват. Затова смятам, че наистина сме подготвени за сезон 2024.“