Краят на сезона в Плевен – европейския шампионат по Супермото и писта

В края на октомври календара на БФМ завършва с финалните кръгове на европейския шампионат по Супермото в класовете SM Junior, S3 и OPEN, както и на националния шампионат на писта. Те ще бъдат този уикенд на летищен комплекс Долна Митрополия, край Плевен. Много от състезателите и участващите клубове в двете дисциплини имаха сериозни размисли по темата „дали състезанието няма да се проведе със зимни гуми”, но засега прогнозата обещава липса на дъжд (и сняг), и сравнително хладни температури от около 14-16 градуса през деня. Повечето от състезателите вече са свикнали с високите температури в Плевен (+35), които обаче няма да видим този път и предстоящото състезание ще бъде предизвикателство за състезателите и техните машини.
През този уикенд ще бъде и първата Отборна Купа на България в дисциплината писта, като формата и точкуването са коренно различни от отборните състезания до момента. Новата схема предлага на всеки клуб да участва с неограничен борй пилоти в класовете SP Junior, SuperSport, SuperBike, Formula 600  и Formula 1000, като за крайното подреждане ще бъдат зачитани най-добрите резултати постигнати от трима състезатели в три различни класа.
Супермото
Три европейски шампионски титли се очакват тази седмица в Плевен за състезателите в дисциплината Супермото. Българските състезатели ще трябва сериозно да се потрудят в случай, че имат желанието,  мотивацията и късмета да се запишат в шампионската листа на ФИМ Европа. Лидер класирането на най-малкия клас SM Junior (65cc-85cc) е пилотът от Турция – Кан Ончу (КТМ, 97 т.), чието присъствие в Плевен не е потвърдено, след като от средата на сезона дейността му се фокусира основно върху дисциплината писта. С най-голям шанс за Европейската титла при най-малките се нарежда Николай Малинов (КТМ, 82 т.), който зад гърба си има вече спечелена шампионска титла от републиканския шампионат по мотокрос в клас МХ85. Само на две точки след него обаче се намира Димитър Петров (КТМ, 80 т.), който също е с много сериозни шансове за ценен медал в края на сезона. В по-голямата група S3 (250 cc), Хакан Халми (КТМ, 100 т.) е без загуба от началото на сезона и ако продължи своята победна серия и в Плевен, няма какво да го спре при спечелването на европейската шампионска титла за втора поредна година. Алекс Димитров (КТМ, 88 т.) е неизменно втори в подреждането на групата S3, което може да доведе до среброто в класа, а след двумесечно възстановяване от контузия Славомир Иванов (КТМ, 74 т.) се е отправил към бронзовото отличие в класа. В най-голямата кубатура – 450 сс на клас OPEN, Александър Георгиев (КТМ, 97 т.) ще разчита на сигурно каране и ще се бори за двойна победа, защото Янко Ташев (ТМ, 91 т.) е доста близо до него и всяка грешка на Александър би помогнала на Янко в крайното разпределение на медалите. Бронзовото отличие в класа се е отправило към Борислав Стоименов (КТМ, 78 т.).
rr-1-2
Писта
Шестият и финален кръг на пистовия шампионат ще бъде изключително интересен, зощото този път състезателите ще се борят както за индивидуално класиране, така и за своите тимове. В клас SP125, Милен Георгиев (МСК Плевен, Aprilia, 110 т.) се нуждае от минимум второ място за да дублира титлата си в класа, защото вече е балкански шампион. Основната грижа на Милен е Жулиета Ленкова (МСК Плевен, Aprilia, 90 т.), а борбата за бронза все още не е решена между Здравко Маринов (МСК Плевен, Aprilia, 71 т.) и съотборника му Боян Петров (60 т.). В клас СуперСпорт 600сс, Бойко Божинов (ЗедМото, Yamaha, 90т.) е състезателят с най-сериозен шанс да спре серията от чуждестранни шампиони в този клас, защото разликата между него и лидера в класирането – Йонел Паскота (Румъния, Yamaha, 94 т.) е само 4 точки. Пакота е заявил своето участие в Плевен тази седмица, но след брилянтата битка на Александър Георгиев (МСК Плевен, Honda, 78 т.) и Пламен Петров (Троян Мото Клуб, Yamaha, 71 т.) определено можем да кажем че ни очаква едно интересно състезание в клас Суперспорт.
В клас Супербайк, при 1000-кубиковите машини, Красен Кънчев (АИТ Рейсинг Тийм, BMW, 103 т.) вече спечели балканската и републиканската шампионски титли.  Мартин Чой (МСК Плевен, BMW, 75 т.) има три победи от трите състезания, в които е участвал, и тази седмица в Плевен ще затвърди вицешампионската си титла. С равен брой точки, в борба за третото място ще се изправят Димитър Митов (МотоКлуб Боляри, BMW, 56 т.) и Владислав Димитров (Тийм Гис, BMW, 56 т.). В многолюдната група на Формула 600, Красимир Михайлов (Троян мото клуб, Kawasaki, 120 т.) вече е балкански и републикански шампион, във вицешампионската титла  се е прицелил Тодор Меченски (Ви Тек Рейсинг, Yamaha, 71 т.), като всяка негова грешка би означавала увеличаване на шанса за Павел Драганов (Троян мото Клуб, Kawasaki, 55 т.). При Формула 1000, Атанас Нейчев (Тийм Гис, Aprilia, 103 т.) трябва да завърши с разлика от минимум три точки спраямо Михаил Атанасов (Дъ Девилс МК, Suzuki, 80т.), трети засега доста успешно и с едно пропуснато състезание се намира калоян Ангелов (МотоКлуб Боляри, Honda, 75 т.).  В клас Скутери, Алекс Иванов (МСК Плевен, Pieggio, 65 т.) е лидер в класирането преди финалния кръг, следван от Иво Михайлов (НСА Моторспорт, Malaguti, 51 т.), трети, с изоставане от само две точки е Боян Петров (Aprilia, 49 т.).
 
В съботния ден, програмата на Grand Prix Bulgaria 2016 ще предложи на зрителите и участниците свободни тренировки и квалификации, а в неделя след официалното откриване (10:15 часа) са и финалните стартове за годината в двете дисциплини. Входът за зрители е безплатен.
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.