Канепа от екипа на YART Yamaha печели 8-те часа на Сепанг

Официалният отбор на YART Yamaha EWC (световния шампионат за издръжливост) спечели впечатляваща победа в надпреварата 8 часа на Сепанг. Състезанието – втори кръг на световното първенство по издръжливост 2019/2020 бе прекъснато поради дъжд.
Yamaha Sepang Racing Team водеше в рестартираната надпревара в ранните етапи. После олбаче  Майк Ди Мелио се удари в задната част на Yamaha R1 на Михаел ван дер Марк в последния завой. Двамата катастрофираха. След като загуби почти 10 минути в бокса за ремонт, отборът се бори впечатляващо, за да завърши в точките на седма позиция.
Всичко напомняше за първия кръг в началото на сезона – Бол д’Ор. Стартът на „8 часа на  Сепанг“ се забави с повече от два часа поради проливен дъжд и наводнената писта в Малайзия. Когато състезанието най-накрая започна, пилотите тръгнаха зад колата за сигурност. Прекараха 9 обиколки, преди условията отново да се влошат. Показан бе червен флаг.
Времето най-накрая се подобри. Състезанието бе рестартирано за три часа, когато се случи инцидента между Ди Мелио и Ван дер Марк. Ди Мелио продължи, но холандеца загуби почти 10 минути в бокса.

Междувременно Николо Канепа започна с електрически проблем, който върна пилота на YART Yamaha на 26-та позиция в отварящата обиколка.

В трудните  условия и лошото сцепление на мократа писта, без електронни помощници, пилотът започна да се движи напред. Канепа пое лидерството след първия пит стоп. Малко след това бе изпреварен от Ди Мелио. Само че французинът за втори път катастрофира, като даде на  YART Yamaha предимство в челото.
На втория и последен пит стоп, като остават само 30 минути от предварително състезанието, екипът на YART Yamaha реши да остави Канепа на мотора за трети стинт, вместо да изпрати един от съотборниците му в бързо променящите се условия. Това се оказа мъдро решение. Канепа оцеля след куп катастрофи в последните си обиколки. Неговите съперници бяха изненадани от непредсказуемата повърхност на пистата.
След три часа  в коварните условия без да допусне нито една грешка, Канепа пресече финала първи. Той си осигури първата победа, а също и на YART Yamaha за сезона. Победата поставя YART Yamaha на четвърто място в класирането на шампионата с 43 точки. Лидери са Suzuki Endurance Racing със 79 т. Втори са BMW Motorrad с 64 т, а трети Wójcik Racing с 48.
Втори на Сепанг завърши екипът на Honda Asia-Dream Racing with SHOWA на 1:49,622. Трети са BMW Motorrad на 1 обиколка.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.