Jaguar представи F-TYPE в новата версия R-Dynamic Black

Изключително красивият Jaguar F-TYPE вече е по-отличителен от всякога. Новата версия R-Dynamic Black допълнително повишава чистотата и присъствието, отличават изключителния спортен автомобил на Jaguar. Това ексклузивно допълнение към гамата предлага подобрена спецификация и още по-луксозен интериор.

Чистата, изваяна форма на F-TYPE се допълва от пакета Black и 20-инчовите джанти с 5 двойни спици с гланцово черно покритие. Известни като ‘Style 5039’, тези джанти не се предлагат при други модели от гамата. В допълнение към тях е изборът на три цвята: Santorini Black, Eiger Grey или Firenze Red.

Купето „1 + 1“, фокусирано върху водача, обгражда пътниците с луксозни материали. Седалките Performance се отличават с 12-посочни настройки и са облицовани в кожа Windsor с избор на цвят Ebony с контрастен шев Light Oyster или – за по-спортно присъствие – цвят Mars с шевове Flame Red. F-TYPE се превръща в специален благодарение на фините усъвършенствания в интериора.

Интериорът, фокусиран върху водача, подобно на екстериора, се превръща в по-чист израз на елегантността и динамиката на автомобила. Концентрирайки се върху по-нататъшното усъвършенстване на традиционното британско майсторство на Jaguar и добавянето на дискретни, красиви детайли, чувството за лукс се усилва. Част от нововъведенията в интериора са 12,3-инчовия преконфигурируем интерактивен дисплей за водача, алуминиевите пера за превключване на предавките и осветените лайсни на праговете с надпис Jaguar.

Мощните, усъвършенствани и отзивчиви двигатели на F-TYPE R-Dynamic Black са съчетани с осемстепенни трансмисии Quickshift с възможност за пълен ръчен контрол, използвайки или селектора на скоростите SportShift, или перата за превключване на предавките.

Изключителното задно задвижване и 2.0-литровият двигател Ingenium с турбокомпресор с четири цилиндъра и мощност 300 к.с. генерират максимален въртящ момент при само 1500 об./мин. Двигателят също така осигурява производителността, очаквана от F-TYPE, и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч. за само 5,4 сек. и максимална скорост от 250 км.

5.0-литровият двигател V8 с компресор суперчарджър и мощност 450 к.с. е разработен, за да предложи динамични характеристики – максималният въртящ момент от 580Нм се генерира от 2500 об./мин. Предлага се с избор на задвижване на четирите колела със система Intelligent Driveline Dynamics или със задно задвижване. И двата задвижващи агрегата с мощност 450 к.с. разполагат с електронен активен заден диференциал за оптимизиране на сцеплението и позволяват ускорение от 0-100 км./ч. само за 4,4 секунди и максимална скорост от 285 км./ч.

Двигателите с 300 к.с. и 450 к.с. се предлагат и при други серии на F-TYPE, но за наистина изключителна производителност при всякакви метеорологични условия и на всякакъв терен има F-TYPE R. Предлаган изключително със задвижване на всички колела, неговият V8 с компресор суперчарджър осигурява 575 к.с. и 700Нм. Ускорението от 0-100 км./ч. отнема само 3,5 секунди, докато максималната скорост е електронно ограничена до 300 км./ч.

Версиите F-TYPE R и P450 са стандартно оборудвани със системата Adaptive Dynamics на Jaguar с Configurable Dynamics. Използвайки електронно контролирани, плавно регулируеми амортисьори, Adaptive Dynamics оптимизира както комфорта на ниска скорост, така и управлението на висока скорост, докато Configurable Dynamics позволява на водача да приспособи настройките за твърдост на окачването и превключване на предавките. Всички четирицилиндрови F-TYPE с мощност 300 к.с. използват специално настроени пасивни амортисьори, за да осигурят нужното движение и управление, които придават на този спортен автомобил уникалния му характер.

Клиентите, които изберат някоя от новите спецификации V8 на F-TYPE, се възползват от функцията Quiet Start: електрически задействаните байпасни клапани в задния шумозаглушител остават затворени, докато не се отворят автоматично под товар. Ако желаете, Quiet Start може да бъде изключен с избиране на динамичен режим или чрез натискане на бутон преди стартиране на двигателя.