Isle of Man TT 2023: Хикман спечели Superstock с нов рекорд на обиколка

Питър Хикман влезе в историята във второто състезание Superstock на ТТ на остров Ман за 2023 г. с нов точен рекорд за обиколка от 136,358 м/ч. (219,45 км/ч.), като подобри старото си най-добро посгижение от 2018 г.
Хикман стана официално най-бързият състезател на TT през 2018 г. със своя BMW Superbike, когато направи обиколка от 135,452 м/ч.  по пътя си към победата в Senior TT. Майкъл Дънлоп постави неофициален рекорд от 135,531 м/ч.  на тренировка със своя Hawk Racing Honda Superbike.

Водейки във всеки сектор на състезанието Superstock с три обиколки днес,  Хикман счупи собствения си рекорд за обиколка на стандартен мотоциклет със скорост от 136,358 м/ч. .

По-голямата част от състезанието бе битката между Дънлоп и Хикман. Последният спечели само победа в клас Superstock досега след тежко състезание със своето BMW със спецификация Superbike. Побеждавайки Дънлоп с над 23 секунди в първото за седмицата състезание Superstock, Хикман влезе в състезанието днес като фаворит в класа.

Двойката беше малко с коригирано време чрез секторното разделение на Глен Хелън в първата обиколка, като Хикман изпревари с 0,159 секунди Дънлоп.  Дийн Харисън с DAO Racing Kawasaki се нареди на трето място.  Хикман отвори 1,4 сек. през Балоу на Дънлоп, а но състезателят на MD Racing намали на 0.8 сек. през Рамзи.

Над планината и двамата пилоти попаднаха в трафик. Дънлоп трябваше да изпревари Джон Макгинес на пътя, а Хикман трябваше да се справи със съотборника си от FHO Джош Брукс. Това не повлия много на Хикман. Той върна до секунда преднината си на Бънгалоу, а тя стигна до 2,2 сек. през сплита Кронк ни Мона, преди да влезе в питлейна за задължителното спиране на горивото.

Спирането на Дънлоп беше малко по-бързо от това на Хикман, но това не направи голяма разлика. Преднината на пилота на FHO нарасна до 2,2 сек. отново при Глен Хелън във втора обиколка.  Така  Хикман натрупа преднината си пред Дънлоп сектор по сектор, завършвайки обиколката с 5.1 сек. аванс.

След като записа обиколка от 134,068 м/ч.  в стартовата обиколка, Хикман освети екраните за измерване на времето, докато си проправя път през последната обиколка. Водейки Дънлоп с 8,6 сек. през Рамзи, предимството на Хикман скочи до 13,2 секунди в Бунгало, докато той все още беше в рамките на рекорда за обиколка. Хикман завърши обиколката със 136,358 м/ч., за да победи Дънлоп със 17,184 секунди. Харисън завърши топ 3 на 40,8 сек.

Конър Къминс от Padgetts Racing беше четвърти пред Джош Брукс от FHO, докато съотборникът на Къминс – Дейви Тод се отпадна  във втора обиколка поради заболяване.