Isle of Man TT 2023: Дънлоп подобри рекорда за обиколка в клас Supersport

Майкъл Дънлоп винаги е знаел, че може да направи първата обиколка от 130 м/ч. на трасето от 60,75 км на ТТ на остров Манв  клас Supersport. И го направи тази вечер, в сряда. Пилотът от Ълстър се доближи до рекорда за победи за всички времена в TT от 26 победи в сряда, след като отбеляза втората си победа в Supersport на състезанието през 2023 г. със своята MD Racing Yamaha.

Дънлоп победи Питър Хикман с малко под 10 секунди, за да отбележи своята 25-та победа в кариерата, поставяйки нов рекорд за обиколка на Supersport от 130,403 м/ч. (209,86 км/ч.). Това е първата в историята обиколка от 130 м/ч.  на трасето TT за класа. След четвъртата си победа за седмицата в ТТ, Дънлоп каза: „Винаги работим в сервиза, през зимата се опитваме да вземем по-добрия пакет и е трудно, защото мотоциклетът от по-ново поколение с по-висок обем. За да Настроим нашия мотор, работим повече. Малкият мотоциклет беше безупречен през цялата седмица, беше фантастичен. Имах малко притеснения преди първото състезание и го оправих. Клас 600 (Supersport) беше добър за мен през годините и да направя двойното тази година и рекорда… Винаги съм знаел, че мога да направя 130 м/ч. И така, казах си в последната обиколка, че ще се опитам да го направя. Така че беше добро състезание.”

Вторият Хикман постави Дънлоп под известна заплаха по време на последната обиколка на състезанието Supersport в сряда и в крайна сметка стана вторият състезател в историята, който записа обиколка от 130 м/ч. в класа, след като завърши последната си обиколка със 130,2 м/ч. (209,54 км/ч.).