Isle of Man TT 2023: Дънлоп изравни рекорда на Макгинес с победа в състезанието Superbike

Майкъл Дънлоп изравни рекорда на Джон Макгинес от 23 победи в ТТ на остров Ман (Isle of Man TT), след като доминираше в състезанието Superbike на своята Honda пред Питър Хикман. Пилотът от Ълстър отвори своята ТТ сметка за 2023 г. с категорична победа в клас Supersport вчера, а за да отбележи своята 22-ра победа в кариерата.

Водейки във всеки един сектор от състезанието Superbike с шест обиколки днес, Дънлоп се придвижи до общо второ място в списъка с победители за всички времена заедно с легендата на ТТ Джон Макгинес с втората си победа тази година.

Дънлоп поведе в първата обиколка чрез разделянето на първия сектор в Глен Хелън и никой не дръзна да му се опъне. Той увеличи преднината си до над 20 секунди на един етап, за да стигне до победата. Сега Дънлоп е само на три от рекорда за победи за всички времена, поставен от покойния му чичо Джоуи Дънлоп през 2000 г.

Тръгвайки под номер шест на пътя, Дънлоп поведе с 0,145 сек. със своята Hawk Racing Honda, докато Дийн Харисън се класира на второ място със своето DAO Racing Kawasaki. Преднината на Дънлоп се увеличи до 3,1 сек. при преминаването на сектора Балоу и остана на 6,2 секунди, когато той завърши обиколката с нов рекорд на състезанието със средна скорост от 134,519 м/ч. от място (216,49 км/ч.).

Периодичните проблеми с бързата предавка за Питър Хикман на неговото FHO BMW означаваха, че той трябваше да се бие с Дейви Тод от Padgetts Honda за трето място. Хикман успя да изпревари Тод в края на първата обиколка с 0,4 секунди, преди да увеличи тази разлика до 5,4 секунди през Глен Хелън във втора обиколка.

Дънлоп успя да направи още по-бърза обиколка във втората обиколка от 135,046 м/ч. (217,34 км/ч.), за да се доближи до рекорда за обиколка от 135,452 м/ч. (218 км/ч.), поставен от Хикман през 2018 г., тъй като предимството му отпред в първия му питстоп беше 14,6 секунди.

В третата обиколка Дънлоп водеше с 18,8 сек. в края й, докато разликата за трето място между Харисън и Хикман намаля. След второто си и последно спиране в петата обиколка, Дънлоп започна да намалява, като преднината му премина от 19.4s в началото на обиколката до малко над 10 секунди по средата на последната обиколка.

Междувременно спиране в бокса с пет секунди по-бързо от това на Харисън, позволи на Хикман да стигне до 2,8 секунди от ездача на DAO Racing, когато те започнаха последния тур. Движението за Харисън в последната обиколка в Балоу позволи на Хикман да заеме второ място с 0,8 секунди, като състезателят на FHO повиши значително темпото си, за да застраши собствения си рекорд за обиколка.

Дънлоп стигна до карирания флаг на 8,233 сек. за емоционалната си 23-та победа, докато Хикман измъкна 9,8 секунди на Харисън, за да заеме второ място,  поставяйки нов рекорд за обиколка на състезание на Супербайк от 135,445 м/ч. (217,98 км/ч.), изпреварвайки на косъм абсолютния му рекорд.

Технически проблем принуди Тод да отпадне в края на третата обиколка, което позволи на Джеймс Хилиър с OMG Racing Yamaha да заеме четвърто място пред Джейми Кауърд от KTS Racing.

Джон Макгинес, който постигна своята 23-та победа в ТТ през 2015 г., завърши в топ 6 за Honda в деня, когато Дънлоп се изравни с него като втория най-успешен състезател на остров Ман в историята.