Isle of Man 2023: Хикман шокира с победата си в Supertwin, Дънлоп изгуби надежда да влезе в историята

Питър Хикман постигна шокираща победа във финалното състезание Supertwin, тъй като проблем с мотора лиши Майкъл Дънлоп от шанса да се изравни по брой на победи за всички времена в ТТ на остров Ман.
Дънлоп беше на път да се изравни с 26 победи в ТТ с покойноя си чичо Джоуи Дънлоп, след като спечели 25-ото си състезание в сряда в клас Суперспорт. Той доминира в състезанието Supertwin във вторник, като почти си осигури втора победа в петък. Но неговият Paton  се счупи на планинския участък, оставяйки Майк Браун да поеме удобна преднина и да погледне към първата си победа в ТТ.

Браун обаче се оттегли във втора обиколка поради проблем със съединителя, давайки на Хикман шокираща втора победа за деня и първа за Yamaha R7 в класа. Хикман завърши първата си обиколка с Yamaha Supertwin едва във вторник сутринта, след като имаше всякакви механични проблеми по време на тренировките. След като подобри рекорда за пълна обиколка в по-ранното състезание Superstock при 136,358 м/ч.  за 11-ата си победа в TT, успехът на Хикман сега е 12 с втора победа в Supertwin в кариерата.

Дънлоп изпревари Браун само на секунда от Глен Хелън в първата обиколка, но беше с 3,3 секунди пред Балау и пет секунди нагоре при Рамзи. Изглеждаше, че състезанието щеше да се формира в полза на Дънлоп, но на Бънгълоу неговият Paton получи механичен проблем и той беше принуден да се оттегли.

Това пусна Браун в преднина от 12,1 секунди пред Хикман в началото на втората обиколка, като ирландецът отстъпи на своя Paton за екипа на  Burrows Engineering. Завършвайки втората обиколка с 14 секунди преди Хикман, проблем със съединителя принуди Браун да се оттегли в началото на последната обиколка.

Хикман, с Yamaha с около 10 мили в час по-бавен от моторите Paton, нямаше драми по време на финалната обиколка, за да вземе карирания флаг с 47.784 сек.  пред Пиер Ив Биан. Французинът отпразнува първия си подиум в TT.

След като отпадна от битката на подиума след лошо спиране на горивото в края на първата обиколка, Джош Брукс се оказа трети за първия си подиум в ТТ на Dafabet Kawasaki. Стефано Бонети беше четвърти на водещия Paton на финала, а Роб Ходсън завърши първите пет.