IndyCar: Перфектен Палу побеждава в Инди Гран при

Алекс Палу от Chip Ganassi Racing взе първата си победа за сезона, след като изпревари стартиралия от първа позиция Кристиан Лундгард, който слезе до 4-о място в заключителните етапи на състезанието.

Алекс Палу и Chip Ganassi Racing използваха мощна комбинация от скорост и стратегия, за да спечелят GMR Гран при на шосейното трасе на легендарната Indianapolis Motor Speedway. Тази конфигурация бе направена, за да може там да има и кръг от Формула 1. Сега на обикновената писта, испанецът взе първата си победа за сезон 2023 в IndyCar.

Шампионът от сериите за 2021 г. Палу (The American Legion Honda) стартира трети и стигна до победата с 16.8006 сек. пред втория Пато О’Уорд (Arrow McLaren Chevrolet). Победителят от Индианаполис 500 за 2016 г. и негов съотборник Александър Роси (Arrows McLaren Chevrolet) завърши трети. Това е първият му подиума с отбора, към който се присъедини този сезон след седем години в Andretti Autosport.

Последната победа на Палу бе в завършващата сезона Гран При на Firestone в Монтерей миналия септември на пистата Лагуна Сека.

Стартиралият от първа позиция Кристиан Лундгард (Hy-Vee Honda) завърши 4-и, като това е най-добрият му резултат за сезона. Феликс Розенквист (Arrows McLaren Chevrolet ) оформи топ 5. Той също направи най-добрият си резултат за сезона и донесе на отбора три от първите пет финални позиции.

Изработването на правилната стратегия за гумите за състезанието от 85 обиколки предизвика значително затруднение на стратезите и инженерите на питлейна още в петък, а и снощи, в деня на състезанието. Шестима от най-добрите 10 на старта започнаха състезанието на първичния “черен” модел на гумите Firestone. Четирима стартираха с алтернативни “червени”. Правилата на IndyCar изискват всеки пилот да използва и двете смеси за гуми по време на шосейни и улични състезания.

Палу даде знак за намерението си за победа и показа скоростта си в обиколка 1. Той скочи от трето на първо място с алтернативните гуми, заемайки първото място в завой 13 от Лундгаард, който беше с „черните“ гуми.

За следващите 65 обиколки Палу, Лундгаард, О’Уорд, Розенквист, Роси, Скот Диксън, Греъм Рахал и Маркос Ериксон си размениха първото място, тъй като лидерите излизаха от трасето от 14 завоя и 3,930 км, за да изпълнят избраните от тях стратегии за гуми и гориво. Постоянното разбъркване държеше стратезите на нокти, тъй като един грешен ход можеше да се окаже решаващ, ако жълт флаг бе показан в неподходящия момент.

Но състезанието остана без жълт период след инцидент в обиколка 2 между съотборниците на Dale Coyne Racing Дейвид Малукас и Стинг Рей Роб. Така резултатът се сведе до комбинация от интелигентност, скорост и изпълнение. И никой не го направи по-добре от Палу и мозъчния тръст на Чип Ганаси.

Палу направи последното си спиране на обиколка 60, като избра използвани основни гуми Firestone, Те първоначално са по-бавни от алтернативните с по-мека смес, но чиято по-твърда смес издържа няколко обиколки по-дълго от алтернативните и се оказа по-добрият избор за постоянни времена за обиколка.

Роси поведе в обиколка 62, когато съотборникът му О’Уорд влезе в бокса за комплект гуми със стикери за последния си стоп. Роси обаче предаде лидерството на Палу, когато направи последното си спиране в обиколка 65, и тогава дойде времето за освобождаване на Палу.

Палу имаше преднина от 10,5 секунди пред О’Уорд, когато наследи лидерството след спирането на Роси в бокса. О’Уорд се надяваше да вземе част от тази преднина и може би дори да предизвика Палу за победа поради допълнителното сцепление и скоростта на неговите алтернативни гуми Firestone със стикери.

Скоростта на Палу и с двете смеси Firestone се оказа твърде голяма. Той отвори преднина в последните обиколки, като остави най-добрата надпревара на пистата за размяна на позиции за финалното място на подиума между Роси, Лундгард и Розенквист.

Палу водеше в 52 от 85-те обиколки, следван от Лундгард с 13 обиколки начело. Победата изкачи Палу до върха на класирането на сериите в най-важния месец от календара. Той води със 174 т. на втория О’Уорд със 168  след пет състезания този сезон. Предишният лидер в шампионата Ериксон слезе 3-и, на 19 точки зад Палу, след като завърши осми в колата на Huskies Chocolate Chip Ganassi Racing Honda.

Следващото състезание от IndyCar  сериите е 107-ото Индианаполис 500 на 28 май, на класическия овал от 2,5 мили на  Indianapolis Motor Speedway.