IndyCar: Нюгардън печели Роуд Америка и бонус от 1 милион долара

Джоузеф Нюгардън от отбора на Penske-Chevrolet направи перфектно състезание на пистата Роуд Америка, за да победи стартиралия от първа позиция Александър Роси. Той пък от своя страна при късен рестарт на състезанието, също отстъпи второ място на новия лидер в шампионата Маркос Ериксон.

Нюгардън взе третата си победа от сезона на сериите IndyCar в кола на PPG Team Penske Chevrolet. Така спечели бонус от $1 милион от PeopleReady Force for Good Challenge. Предизвикателството дава тази награда на първия пилот, който спечели и на трите типа писти – класически, улични трасета и овални писти през 2022 г.

Този 1 милион долара се споделя, като 500 000 долара отиват за отбора на Penske и Нюгардън от Нашвил, а 500 000 долара се даряват на избраните от Нюгардън благотворителни организации. Нюгардън, който преди това спечели на овала Texas Motor Speedway и на уличното трасе в Лонг Бийч, избра две благотворителни организации, за да раздели частта от $500 000 – SeriousFun Children’s Network и Wags and Walks Nashville.

Победителят от Indianapolis 500 Маркос Ериксон завърши втори с колата на Huski Chocolate Chip Ganassi Racing Honda, на 3,3710 сек. от Нюгардън. Това беше четвъртото поредно място на подиума в първите седем старта за Ериксон. Така шведа си върна преднината в шампионата с 27 точки пред предишния лидер Уил Пауър с Verizon Team Penske Chevrolet, който завърши 19-и.

Спечелилият първа позиция Александър Роси с NAPA AUTO PARTS/AutoNation Honda завърши трети. Това е втори пореден подиум на пилота този месец. Сезонът продължава да бъде силен за Роси, който има три поредни места в топ пет този сезон.

Ромен Грожан с DHL Honda завърши четвърти, а съотборникът му Колтън Херта с Gainbridge Honda закръгли първите пет. И то след старт от 11-а позиция. Andretti Autosport постави три автомобила в топ 5 – Роси, Грожан и Херта.

Нюгардън, който стартира втори, надделя въпреки двата жълти периода в последните 10 обиколки на състезанието. Те стопиха преднината му от 2,8 секунди пред Роси.

Първото рестартиране, в 50-та обиколка, продължи по-малко от половин обиколка, защото четирикратният победител в Indy 500 Eлио Кастроневес с AutoNation/SiriusXM Honda се завъртя на излизане от последния завой при изкачване нагоре към зеления флаг. Това събра колите на пистата с 14 завоя и дължина 4,048 мили. Рестартът бе на 52-ата обиколка, а подреждането бе Нюгардън пред Роси, Ериксон, Херта и Грожан.

Двукратният шампион от сериите Нюгардън пак дръпна напред при второто рестартиране, точно както направи и при първото. Тези бързи рестарти създадоха твърде голяма разлика. Те помогнаха на Нюгардън, за да избегне повторение на инфарктния момент в миналогодишното състезание на Роуд Америка, когато загуби преднината си от Алекс Палу поради механичен проблем при рестарт и то две обиколки до края.

Нюгардън поведе в 26-ата от 55 обиколки. Той се укрепи на първото място окончателно по време на пит-стопа на съперниците си в 43-та обиколка.

Докато Нюгардън беше напред в последните три обиколки, зад него се разгърна луда борба за следващите четири позиции. Ериксон атакува Роси в завой 1 в 53-та обиколка след рестарта, за да заеме второ място. След това Грожан подмина Херта за 4-о място, докато пресичаше под трибуната с бял флаг, сигнализиращ последната обиколка.

Финалът на второ място за Ериксон дойде, въпреки контакта със съотборника и действащ шампион в Палу. Това стана в битката им за 3-о място в завой 5 в 4-та обиколка. Палу завърши 27-и.

Следващото състезание от сериите е Honda Indy 200 в Мид-Охайо на 3 юли, където ще бъде представен изцяло новия Civic Type R за 2023 г.