Indycar: Маклафлин с първа победа за сезона в Алабама

С умения и стратегия Скот Маклафлин стигна до първата си победа за сезона в сериите Indycar в Алабама, на пистата Барбер Моторспорт Парк.

Маклафлин (Good Ranchers Team Penske Chevrolet) стигна до четвъртата си победа в кариерата с 1,7854 сек. пред стартиралия от първа позиция Ромен Грожан (Delaware Life/DHL Honda). Така за четири състезания досега през сезона, Маклафлин от Нова Зеландия е четвъртият различен победител.

Новакът за 2021 г. в сериите Маклафлин надделя със стратегия с три спирания в бокса, след като стартира четвърти, докато Грожан и Andretti Autosport  използваха тактика с две спирания. Стратегията с три спирания позволи на Маклафлин да се движи по време на жълтите периоди и да избегне притесненията дали ще има достатъчно гориво на Shell, за да завърши състезанието, за разлика от пилотите, които направиха две спирания.

Действащият шампион от сериите Уил Пауър (Verizon Team Penske Chevrolet) завърши трети и за първи път стъпи на подиума този сезон. Пато О’Уорд (Arrows McLaren Chevrolet) стана четвърти в No. Той финишира пред шампиона от сериите за 2021 г. Алекс Палу (Ridgeline Lubricants Honda) – 5-и в състезанието от 90 обиколки.

Двубоят между Маклафлин и Грожан беше уреден, когато всеки от тях направи последните си спирания в бокса с по-малко от 30 обиколки преди края. Грожан получи сервиз за втори и последен път в обиколка 61. Маклафлин направи третото си и последно спиране три обиколки по-късно, излизайки от бокса точно пред Маклафлин, но със студени гуми Firestone.

Една обиколка по-късно, Грожан  направи атака по учебник отвътре навън, за да изпревари Маклафлин за позиция в последния от  17-завоя, на пистата с дължина 2,3 мили. Грожан наследи лидерството в обиколка 66, когато Пауър направи своя трети и последен пит-стоп.

Маклафлин започна преследване  на Грожан през следващите шест обиколки, като бе на 3-4 десети от французина. Грожан беше използвал всичките си push-to-pass до този момент, докато Маклафлин имаше малко в резерв.

Когато Грожан отвори широко завой 5 на обиколка 72, Маклафлин влезе до него  и натисна бутона за преминаване. Той дръпна напред, без да изостава. Двубоят между двамата беше ожесточен, но остана чист през цялото време. За разлика от откриването на сезона миналия месец в Сейнт Питърсбърг,  когато и двамата удариха бариерата с гуми след контакт един с друг, докато се състезаваха за лидерското място.

След като загуби водачеството, Грожан трябваше да се тревожи за силния Пауър, който намали изоставането от четири секунди до по-малко от секунда в последните обиколки. Но по-меките, но и по-бързи гуми Firestone на Пауър започнаха да се износват в последните обиколки. Той трябваше да се задоволи с трето място, на 1.4845 секунди зад Грожан. Французинът завърши втори за пети път в кариерата си в сериите, но все още няма победа.

Стратегията с три спирания, използвана от Team Penske за Маклафлин, Пауър и Джоузеф Нюгардън, получи аванс  в обиколка 38, когато Стинг Рей Роб (biohaven Honda) се завъртя  и спря на изхода на завой 9 с  механичен проблем. Боксовете останаха отворени, докато не беше обявено предупреждение за повредената кола на Роб в обиколка 39. Така лидерът Маклафлин влезе в бокса за второто си спиране точно преди предупреждението за цялото трасе.

Победителят от Индианаполис 500 за 2022 г. Маркъс Ериксон запази преднината в шампионата на серията с три точки пред О’Уорд – 130 на 127, след като завърши 10-и.

Легендарният месец май на Indianapolis Motor Speedway е следващият за сериите с GMR Grand Prix в събота, 13 май на шосейното трасе и 107-ия Indianapolis 500 в неделя, 28 май.