IN MEMORIAM – Отиде си Дитрих Матешиц, собственикът на Red Bull

Вчера на 78-годишна възраст от този свят си отиде собственикът на компанията за енергийни напитки Red Bull Дитрих Матешиц. Това бе съобщено от австрийския тим малко преди началото на третата тренировка за Гран при на САЩ. Преди квалификацията бе отдадена почит на Матешиц от целия падок на Формула 1.

От доста време се знаеше, че Матешиц има здравословни проблеми. Заедно със съболезнованията, всички от отбора, а и от формула 1 изразиха благодарност за това, което той промени, раздвижи, насърчи и направи за толкова много хора в спорта и за отбора на Red Bull.

Матешиц основава Red Bull през далечната 1984 г. Компанията за енергийни напитки в един от радетелите и спонсорите на екстремните спортове по света. В това число са мотоциклетния и автомобилния. Във Формула 1 Матешиц влиза през 90-те години, първо като партньор на Sauber. След това, през 2004 г. купува екипа на Jaguar.

Матешиц изгражда строен екип, като привлича един от младите и амбициозни шефове на отбори Кристиан Хорнър, както и легендарния инженер и дизайнер във Формула 1 Ейдриън Нюи в края на 2005 г. Така съсздаденият отбор печели осем световни титли. С този отбор четирикратен шампион става Себастиан Фетел. През миналата и тази година с две поредни корони се окичва Макс Верстапен.

През 2005 г. Матешиц обединява усилия с дългогодишния си приятел Герхард Бергер и купува от Пол Стодарт отборът от Фаенца – Minardi. Италианският тим е преименуван на Toro Rosso, но винаги е бил сателит на Red Bull Racing, въпреки че има автономност. В края на 2008 г. цялата собственост и на този тим преминава в ръцете на Red Bull. От 2020 г. тимът започва да носи името AlphaTauri.