IN MEMORIAM: На 81 години почина бившият президент на ФИА Макс Мозли

На 81 години почина бившият президент на Международната федерация по автомобилизъм  (FIA) Макс Мозли. За 16 години като ръководител на  ФИА той направи най-големите и съществени промени в спорта, в мобилността, в безопасността и използването на автомобилите.

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун каза: “Все едно загубих член на семейството си. Бяхме като братя с Макс. Той направи много добри неща не само за моторните спортове, но също е за автомобилната индустрия.”

Макс Мозли бе един от най-влиятелните и уважавани президенти на ФИА. Заема поста през 1993 г. и ръководи организацията три мандата – до 2009 г. Преди да започне административна работа, след прекратяване на автомобилната си кариера през 1969 г., той стана съосновател на компанията March, която имаше отбор във Формула 1. През 70-те години Мозли бе представител на March в Асоциацията на конструкторите във Формула 1 (ФОКА) и представител на ФОКА, заедно с Бърни Екълстоун във ФИА. През 1991 г. стана президент на ФИСА – спортния комитет на ФИА, който ръководеше Формула 1 по онова време.

След 2008 г., когато истории за неговия сексуален живот започнаха да се появяват в британската преса, заедно с твърдения се негови връзки с нацистите. Той е син на основателя на Съюза на британските фашисти Осуалд Мозли. Тогава той поведе кампания за стриктен контрол върху пресата.

През същата 2008 г. Мозли спечели дело срещу британския таблоид “Нюз ъф дъ Уърлд”, който публикува снимки и видео от садомазохистична секс оргия с негово участие, като я определи като “извратена нацистка оргия”. Съдът обаче реши, че няма основания за определението “нацистка” и нареди на изданието да изплати 60 хиляди паунда на Моузли за нанесени щети.

Година по-късно Моузли преживя лична трагедия, след като синът му Александър почина на 39-годишна възраст след употреба на наркотици.Макс Мозли е удостоен с редица държавни награди, както и призове от света на индустриалците. Най-престижната от тях е френският Орден на почетния легион, връчен му през 2006 г. за големите му заслуги към пътната безопасност и автомобилните спортове.

В България Мозли е носител на Почетния знак на президента. Отличието му беше връчено от държавният глава Георги Първанов през 2007 г. по повод 50-годишнина на СБА. Посещнението му у нас беше по покана на покойният Георги Янакиев, тогава председател на БФАС и на СБА.