ID.4 GTX – спортният флагман на моделната серия ID.4 със задвижване на четирите колела

Фамилията от ID. модели се разраства и вече включва спортната версия GTX – следвайки традициите на GTI и GTE. Емблемата GTX бележи следващата глава от успешната история на марката Volkswagen в създаването на спортни топверсии в гамата и едновременно с това осъществява интелигентен преход към света на електрическата мобилност.

Първият модел на Volkswagen с емблема GTX вече е тук. Съкращението GTX отразява ново, по-високо динамично равнище в гамата на Volkswagen, което ще продължи традициите на успешните модели GTI, GTD и GTE. От тази гледна точка ID.4 GTX бележи новия връх в изцяло електрическата моделна серия ID.4. Двата електродвигателя, разположени по един на предния и задния мост, работят в перфектен синхрон, осигурявайки максимална мощност от 220 кВт (299 к.с.) и напълно електрическо двойно предаване с оптимално сцепление на всички колела. Тази технология предлага изключително високо ниво на стабилност на пътя и голям резерв по отношение на мощността, които в крайна сметка означават повече удоволствие от шофирането. Компактният ID.4 GTX отбеляза своята пазарна премиера в Европа през лятото на 2021 г.

Съкращението GTX ще се използва за обозначаване на спортния върхов модел във всяка от моделните линии в гамата на ID. фамилията. Подобно на GTI, GTE и GTD, тя е отделна и обособена продуктова марка, която допълва света на електрическата мобилност на Volkswagen с нова и модерна атлетична динамика. Буквите GT отдавна са се превърнали във въплъщение на  удоволствието от шофирането, а новото допълнение X хвърля мост към мобилността на утрешния ден. Устойчивата мобилност и спортният дух  в случая не се изключват взаимно, а се допълват в перфектна хармония. В бъдеще ID.4 GTX ще бъде последван и от други модели с новата емблема GTX.

Моделната линия ID.4 дебютира в най-големия пазарен сегмент в света – този на компактните SUV автомобили. В това си качество тя бележи стратегически крайъгълен камък в пазарната офанзива на Volkswagen Group в сферата на електрическата мобилност. През миналата година Volkswagen Group вече успя да утрои обема на продажби на своите изцяло електрически модели и планира да заеме позицията на световен лидер в областта на електрическата мобилност най-късно до 2025 г. Плановете на компанията за следващите пет години включват инвестиции в размер на около 46 милиарда евро в електрическа мобилност и хибридизация на автопарка от нови автомобили, като делът на чисто електрическите превозни средства в Европа следва да се увеличи до 70% в периода до 2030 г.

На основата на тази нова продуктова палитра ще бъде изградена цялостна екосистема за устойчива електрическа мобилност. Клиентите на новия ID.4 GTX ще получат произведен във въглеродно неутрален процес автомобил, който слиза от поточната линия с изцяло неутрален въглероден отпечатък. Ако впоследствие той се зарежда с помощта на електроенергия от възобновяеми източници като Volkswagen Naturstrom например, въглеродният баланс ще остане неутрален и в целия в период на експлоатация.