HRC ще участва в Световната купа на FIM E-Xplorer

Team HRC, състезателният екип на Honda, ще участва в Световната купа на FIM E-Xplorer от сезон 2024. Той започва с домакинския кръг на отбора в Осака, Япония, на 16-17 февруари.

Световната купа на FIM E-Xplorer е ендурокрос дисциплина, включваща изключително електрически мотоциклети за мотокрос. По този начин серията се превръща в бойното поле за CR ELECTRIC PROTO на Honda. Мотоциклетът направи впечатляващ състезателен дебют в 8-ия кръг 8 от общояпонския шампионат по мотокрос в края на миналата година срещу своите утвърдени 450-кубикови двигатели с вътрешно горене.

Състезаващи се за Team HRC на борда на CR ELECTRIC PROTO ще бъдат двама. Единият е четирикратният италиански мотокрос шампион и трикратният италиански първенец по ендуро Франческа Ночера. Тя ще кара в Купата, заедно със задълженията си за Honda Racing RedMoto World Enduro Team в световния ендуро шампионат.

Другият пилот е Тоша Шарейна. След като подписа с екипа на Monster Energy Honda миналата година, неговият дебют на рали Дакар като производител стартира с успех – с победа на Пролога. Испанецът е добре запознат както с мотокроса, така и с ендурото. Така заедно с Ночера, двамата ще са в силна позиция да организира шампионска атака в Световната купа.

Ночера и Шарейна ще се борят срещу девет други отбора, всеки от които се състои от мъж и жена състезатели, съгласно правилата на серията. Ново за 2024 г., че има две категории състезания. По-големите Hyperbikes са прототипи със 7 kwh-max машини, използващи стандартно междуосие MX. Към тях се присъединява по-лек GT клас, базиран на редовни производствени модели и тежащ под 112 кг.

Дуото на отбора HRC ще участва в кампанията на CR ELECTRIC PROTO във висшия клас Hyperbike в серия от 10-минутни квалификационни кръгове, три интензивни 10-минутни състезания и плейофна серия от спринтови щафети за най-добрите четири отбора всеки уикенд.