Hа 13 години талантът Дани Цанков подписа професионален договор с Yamaha Europe

Един от най-добрите ни състезатели по мотокрос Дани Цанков официално е част от  концерна Yamaha  и ще кара машина с тази марка през следващия сезон в България и чужбина. Благодарение на безспорните си качества 13 -годишния перничанин подписа професионален договор с Yamaha Europe и ще представлява марката в предстоящите състезания от календара на европейския и световен шампионат по мотокрос.

Цанков направи впечатление през август месец на един от най-силните отбори в света , след като спечели суперфинала на „YZ BLU CRU FIM Europe Cup“ в клас МХ85 кубически сантиметра, както и с блестящото си представяне по време на „BLU CRU Masterclass“, ръководен от бившия пилот на Yamaha Брайън Йоргенсен в присъствието на двукратния световен вицешампион Джереми Сийвър.

„ Това е голямо признание за Дани Цанков и за нас като отбор, защото договорът е факт и малко са състезателите от Източна Европа, които да се похвалят с професионален контракт с Yamaha. Ангажиментът ни с тях включва участие в кръговете от европейския и световен шампионат с 85-кубиков мотоциклет на фирмата, както и екипировка. Само в България ще кара с 125 кубика, и пак с Yamaha. Така ще бъде за 2023 г. Водим разговори за участие в може би най-силния мотокрос шампионат – нидерландския, който е на изключително ниво и скоро очаквам да бъдем извикани, за да подпишем.

Огромна крачка напред е споразумението ни с Yamaha и сме много щастливи от този факт. Всичко обаче зависи от Дани и неговото представяне. Поради тази причина се готви по специална програма, която включва всекидневни тренировки, както с мотора, така и физически натоварвания. Успоредно с това съчетава и училищната дейност, защото е в 7-ми клас и програмата му е доста натоварена, но денят му е разграфен по приоритети и активност и всичко се спазва до последно. От  Yamaha Europe се интересуват за него и следят ежедневието му в детайли. Самият той добре осъзнава голямата отговорност и въпреки юношеската възраст мисли професионално и работи съзнателно“, сподели неговия треньор и мениджър Мартин Тодоров от „ М6 Ямаха рейсинг тийм“.

До няколко седмици ще стане ясна и точната програма за състезанията  в които участие ще вземе Дани Цанков от първата половина на 2023 г. в България и Европа.

„ Не се главозамайвам, защото знам, че трудното тепърва предстои, но съм готов за предизвикателствата. Уча и тренирам всеки ден, за да ставам по -добър и благодаря на   Yamaha Europe за доверието. Всички в семейството ми ме подкрепят и заедно с моя треньор Мартин Тодоров правя това, което се иска от мен. Нямам време за странични неща, мисля единствено за училище и тренировките. Знам колко важна е дисциплината и лишенията от всекидневието на моите връстници, но съм избрал този път и ще го следвам в следващите години. Дано да съм здрав и да нямам контузии, това си пожелавам. Искам да постигна успехи в мотокроса и ще дам всичко от себе си, за да се случи това“, каза Дани Цанков.

В началото на месец декември неговия треньор Мартин Тодоров ще замине за Нидерландия, където ще участва в обучителен семинар и в него ще бъдат проведени и работни срещи с представители на Yamaha Europe за тренировъчните лагери на Дани Цанков до началото на състезателния сезон.