Ford Kuga Plug-In Hybrid отново начело на класациите за най-много новорегистрирани хибридни електрически автомобили в Европа

Ford Kuga за пореден път оглави класациите с общо 5050 на брой новорегистрирани PHEV автомобили в Европа за месец юли, според данни, публикувани от Jato Dynamics, надминавайки най-близкия си конкурент в сегмента с общо 3439 броя.

Хибридната версия се превърна в отличник на пазара, успешно съчетавайки удобство, функционалност, икономичност и високопроходимост. Само на електричество автомобилът изминава около 56 км с едно зареждане на батерията, което е напълно достатъчно на 80% от шофьорите в Европа. Автомобилът осигурява по-добра консумация на електрическа енергия, комбинирани CO2-емисии и експлоатационни разходи от ключовите конкуренти на модела.

Двигателят на Kuga PHEV е бензинов с 4 цилиндъра и работен обем 2,5 литра. Той работи по цикъла на Аткинсън, като е комбиниран с електромотор с мощност 14,4 кВт/ч. Мощността на задвижващата система е 225 к.с., което е напълно достатъчно за SUV, който не само е с по-големи размери, но и е по-тежък.

Анализът на данните от клиенти на Kuga Plug-In Hybrid в цяла Европа показва, че изминатото от тях средно годишно разстояние е малко над 10 000 км. Въз основа на хомологираните данни за общите емисии по WLTP, Kuga Plug-In Hybrid отделя приблизително 1110 кг по-малко CO2 в сравнение с емисиите на аналогичен модел Kuga 1,5 л EcoBoost бензин за същото разстояние.

„Не всеки клиент е в състояние да премине от бензин или дизел директно към изцяло електрически автомобил. Ето защо ние проектирахме нашия Kuga Plug-In Hybrid и с него предлагаме най-доброто от двата свята. Фактът, че продаваме модела по-добре от всеки друг PHEV в Европа, сочи, че имаме правилната рецепта“, каза Глен Гулд, директор на моделната линия Ford Kuga. „Ford се ангажира с електрифицираното бъдеще и автомобили като Kuga Plug-In Hybrid помагат на клиентите да направят тази стъпка с нас.“

Шофьорите могат също да използват режим „EV Later“, за да спестят заряда на батерията за по-късно и това им дава пълен контрол върху използването на батерията. В допълнение към зареждането от външно захранване, Kuga Plug-In Hybrid може автоматично да допълва нивото на батерията си в движение, използвайки технология за регенеративно зареждане, която съхранява кинетичната енергия, губена обикновено по време на спиране. Дори ако батерията е напълно изтощена, Kuga Plug-In Hybrid предлага по-добър разход на гориво от основните си конкуренти – от 5,2-6,0 л/100 км.*

Интересно е да се отбележи, че Kuga се предлага с вградения модем FordPass Connect *, предоставящ множество възможности за съвсем ново изживяване при пътуване. С опция за дистанционно управление позволяват на шофьорите да  управляват своята Kuga отвсякъде – да използват телефона си, за да намерят автомобила си, да заключат или отключат врати и дори да стартират двигателя дистанционно, за да загреят автомобила в студена сутрин.

Неотдавна Ford обяви, че 100% от гамата леки автомобили на компанията в Европа до средата на 2026 г. ще е с възможност за нулеви емисии, т.е. изцяло електрически или плъгин-хибриди (PHEV), а до 2030 г. ще се състои само от изцяло електрически.