Ford представя следващо поколение Nugget кемпер ван – по-интелигентен, по-функционален и електрифициран -готов за приключения

Ford разкрива изцяло новата версия от следващо поколение на популярния си кемпер Transit Custom Nugget, който съчетава най-новите характеристики на автомобила и интериор на кемпер, за да предложи още по-приятни приключения на пътя. За първи път клиентите на Nugget ще могат да избират усъвършенствано електрифицирано задвижване с нов plug-in хибриден (PHEV) модел.

Изцяло новият кемпер Nugget е разработен в партньорство с водещия производител на кемпери Westfalia и се отличава с популярното многозоново вътрешно пространство, което продължава да отличава Nugget от неговите конкуренти.
Следващото поколение Nugget използва изцяло новата автомобилна платформа на Ford, която стартира тази година за водещите на пазара Transit и Tourneo Custom, и която въвежда нови подобрения на дизайна, свързаност и технологии за шофиране, за да направи бягството сред природата по-лесно и по-приятно.

Новият Ford Nugget превръща пътуването в удоволствие

 Пътешествията с автомобил често включват дълги дни прекарани на пътя и стотици изминати километри, ето защо новото поколение Nugget се основава на подобреното пътно поведение при шофиране на най-новите водещи на пазара модели Transit и Tourneo Custom.
Ford е използвал до голяма степен луксозния дизайн на кабината на новия Tourneo Custom, като е вложил първокласно ниво на изработка и качество на материалите, за да увеличи значително комфорта на пътниците.

Благодарение на идейни промени в пространственото оформление на отделните зони, собствениците на Transit Custom Nugget ще могат да разчитат на свободно движение в кемпера. По-ниският под, вграденото странично стъпало и водещите в класа си плъзгащи врати улесняват както товаренето така и качването и слизането.

За първи път за Nugget, Ford въвежда задвижване PHEV, споделяйки технология с Kuga Plug-In Hybrid – най-продаваният PHEV в Европа през 2021 г. и 2022 г.
Изцяло новият Nugget използва 2,5-литров бензинов двигател с 11,8 kWh (използваема) батерия, използващ цикъла на Atkinson и електрически мотор за осигуряване на комбинирана мощност от 232 к.с. и възможност за шофиране изцяло на електричество.
Новият Ford Transit Custom Nugget с предно предаване има изцяло ново шаси с независимо задно окачване, което подобрява управлението, докато моделите със задвижване на четирите колела ще бъдат подходящи за клиенти, които използват своите кемпери за достъп до планински зони, за спорт на открито или за тези, които искат повече сигурност, напускайки асфалтовите пътища.
Стилният кокпит включва изцяло дигитален инструментален панел и голям 13-инчов сензорен екран. Намирането на дестинация, управлението на аудио системата и свързаността с мобилни устройства са достъпни с най-новия софтуер SYNC 4 на Ford и могат да бъдат управлявани посредством тъчскрийн, гласови команди или през мобилните приложения Android Auto and Apple Carplay.
Специално внимание е обърнато на това новият Nugget да бъде безопасен и лесен за шофиране, дори за водачи, които са свикнали с по-малък размер автомобили.
Освен позицията на шофиране, наподобяваща тази при автомобил и новата осемстепенна автоматична трансмисия, Nugget разполага с набор от усъвършенствани системи за подпомагане на водача. Интелигентният адаптивен круиз контрол с центриране в лентата помага за намаляване на умората при шофиране по дълги магистрали или в трафик със спиране и тръгване. Асистентът за спиране на заден ход и 360-градусовата система от камери подпомагат водачите при маневриране в тесни пространства.

Единствена по рода си кемпер концепция

Ford и Westfalia значително са повишили нивото на качество и ергономичност в новия модел, като напълно са променили дизайна на класическото автомобилно пространство с отделни зони за готвене и спане. Този уникален интериорен дизайн дава възможност, дори при поставени две двойни легла, къмпигуващите да се движат из кабината, да готвят или да се качват и слизат от кемпера без да си пречат един на друг.

Пътническата зона е безопасно и удобно място за пътуване и лесно се превръща в зона за хранене и спане, когато автомобилът паркиран. Наред с оптимизираното място за съхранение и висококачествените материали, Ford е включил следните опции:

  • Отопляеми въртящи се предни седалки
  • Специален втори ред седалки с подгряване за трима пътници
  • Нови високоговорители и USB-C портове за пътниците на задните седалки

Подобреният кухненски кът с L-образно разположение прави готвенето още по-приятно. Практичният нов хладилник с чекмеджета улеснява достъпа до съдържанието и е достатъчно голям, за да побере бутилки в изправено положение. Дизайнът на кухненския плот предлага 20% повече пространство, разполага с вграден котлон и мивка – сега с включен нагревател за топла вода. Плавно затварящите се врати и изскачащите дръжки предпазват пръстите на децата и заглушават шума по време на движение.


Изцяло новият Nugget се отличава с ключови подобрения в дизайна в сравнение с предишния модел, включително сгъваем матрак, за да се увеличи пространството над кухнята. Докато горното легло е все още на мястото си. Монтирана на релсите задна седалка с нови бутони за управление, която може да се регулира по-лесно с една ръка допринася за по-приятното пътуване. Монтираният извод за душ вече е стандартен, като по желание към него може да се поръча параван. За по-приятното изживяване по време на къмпингуването, новият Nugget и разполага с:

  • Подвижен и сгъващ се покрив от плат
  • Вградено място за съхранение на масата и столове за ползване на открито
  • Практични ролетни щори за затъмняване, които заменят завесите предоставяйки повече неприкосновеност на личния живот и по-лесно управление

Освен промените в къмпинг оборудването, изцяло новият Nugget предлага и високотехнологични системи за подобряване на свързаността и комфорта по време на движение. Безжичното зареждане  и стандартният 5G модем 0 за всички пасажери. Опцията за соларен покрив помага за захранване на уредите или презареждане на батерията, а при идеални метеорологични условия може да генерира повече от необходимата енергия.

Специалният 7-инчов цветен сензорен екран позволява лесна проверка и контрол на отоплението, нивото на водата, нивото на батерията и осветлението. Възможностите на новия модел включват:

  • Управление на LED вътрешно осветление, включително персонализирано цветно осветление за настроение
  • Функция инклинометър за по-лесно позициониране при неравна повърхност
  • Приложение с Bluetooth за превръщане на смартфона в дистанционно за управление на системите на кабината

Изцяло новият Transit Custom Nugget продължава дългогодишното партньорство на Ford с водещия производител на кемпери Westfalia, което поставя компанията в идеална позиция да се възползва от силното търсене на пазара на кемпери в Европа.