Финал на пистовия мотоциклетен шампионат в Плевен със специална кауза

Октомври официално стартира с финалите на пистовия и Супермото шампионати на летищен комплекс „Долна Митрополия” град Плевен. Всеки един старт обещава да бъде наистина интересен, въпрки че някои шампиони вече се знаят.
Програмата за този уикенд включва финалните кръгове на BMU Европейския шампионат и националното първенство на писта.  Освен това ще видим и предпоследния кръг на BMU Европейския шампионат по Супермото.
Най-важното е, че сезонът на пистарите ще завърши с благотворителен мотоциклетен парад на различни клубове от страната. Това стана ясно на пресконференция на БФМ днес.  Според зам.-председателя на БФМ Даниел Капсъзов, който е в основата на събитието, се очаква да участват над 15 клуба и да пристигнат между 200 и 300 мотористи. Нека братята от клубовете в страната да заповядат, дори и да не са заявили участие. Те няма да бъдат върнати.

Мотоциклетният парад ще бъде част от откриването на състезанието в неделния ден.

Средствата, събрани в специално разположени кутии за благотворителност, ще бъдат в подкрепа на кампанията на фондация „Движение на българските майки” за подпомагане на деца със синдрома на Даун.
След парада мотоциклетите, участващи в него, ще бъдат изложени в специално обособена част в парка на състезателите и почитателите на двуколесните машини ще имат възможност да се запознаят отблизо с тях. А сред мотоциклетите ще могат да се вадят наистина уникални машини.
На пресконференцията Росица Букова – председател на фондация „Движение на българските майки” благодари на БФМ. Тя каза, че събраните средства ще бъдат конкретно за подпомагането на децата със синдром на Даун и за проекта „Слънчева гимнастика“.

В Плевен ще бъде едно от най-големите събития в национален мащаб – Отборната Купа на България за сезон 2019.

14 клуба ще вземат участие в това уникално отборно състезание. Отборният трофей ще бъде връчен в неделния ден. По план, след всеки старт в класовете SP125, SSP300, Supersport600, Superbike, F600 и F1000, ще бъдат връчени и медалите на призовите тройки за годината от BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм на писта.
Заявки за участие в двата шампионата са подали близо 100 участника от България, Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония и Румъния. За първи път от много години в Долна Митрополия ще има и състезания по минибайк. Това са малки мотоциклети с двигатели от 50 куб. см, точно копие на големите машини. През този уикенд, това ще бъде повече „шоу клас”, но концепцията е от 2020 г. да се превърне в клас за нови и малки на възраст пилоти, които да имат възможност да се състезават и учат преди да започнат изкачването по стълбицата на кубатурите в шампионата.
Ето какво ни очаква на трасето в събота и в неделя!
Писта
Жулиета Ленкова-Апостолова (МСК Плевен, Aprilia) вече завоюва своите две шампионски титли за сезона. Въпреки това подобаващо ще завърши сезона с участие в клас SP125 и доста изненадващо в клас скутери. Митко Митков (Мотомания.бг, Aprilia) и Пламен Христов (МСК Плевен, Aprilia) ще се борят за оставащите два медала в шампионата.

В клас Supersport 600, Милен Георгиев (Кида Моторспорт, Yamaha) също вече е спечелил и двете златни отличия за двата шампионата.

Така след седем години отсъствие от българска земя, шампионската титла в този клас отново се върна в България. Милен днес каза, че се гордее със своя екип и се радва, че е допринесъл за престижа на България в мотоспорта. Той и отборът му вече се готвят за следващия сезон. За среброто и бронза при 600-кубиковите  ще има спор. Пламен Петров (Зедмото, Yamaha) видимо е по-бърз от румънския си конкурент Йонел Паскота (Паскота И.И. Тимишуара). Пламен има 7 от 8 възможни подиума през сезона.

При топ пилотите в клас Superbike, Ангел Караньотов (Overdrive Racing, Ducati) е третият двоен шампион.

За него това е втора републиканска титла в кралския клас 1000 куб. см. Ачи каза: „В този последен кръг ще се забавлявам. Имахме проблем с мотора, но го открихме и отстранихме на тестовете в Серес. Последното състезание в Плевен бе на дъжд. Паднах и продължих, за да стана 5-и.“
Мартин Чой (EKO BMW Racing Team, BMW) върна радостта на своите фенове след победата си през септември. Той е твърдо на 2-о място в шампионата. Чой каза: „Сезонът беше труден. В последните състезания върнахме машината във вида, в който искаме. Сега мотора е напълно готов и има новата рейсинг електроника. Чакахме го две години. Пробвах го вчера на Серес и съм доволен.“
Има потвърдено участие на топ пилота Роберт Мурешан (CSM Bucuresti, Yamaha). В миналия кръг той не участва, че се ожени. Това със сигурност ще затрудни в битката за бронза Димитър Митов (Мото Клуб Боляри, BMW).

В клас F600 разпределението на медалите все още не е ясно.

Янислав Димитров (Мотомания.бг, Honda) F600 има вече титлата в BMU Европейския шампионат на писта която той спечели два кръга преди финала. За републиканския шампионат обаче, Павел Драганов (Троян Мото Клуб, Yamaha) е в отлична форма. Той изостава с 14 точки, които е доста трудно могат да бъдат стопени в един кръг.
3-и и 4-и в класирането, с една точка разлика (63:62), са Асен Лилов (МСК Плевен, Honda) и Марио Ашминов (СБ Моторейсинг тийм, Kawasaki). Над тях тегне сянката на дуета Васил Кючуков (Зедмото, Suzuki) и Християн Бузалковски (71 тийм, Сев. Македония). Така че всякакви сметки са изключени.

Титлата в клас F1000 е за Християн Христов (МСК БГ Пауър, Kawasaki). Той официално е четвъртият двоен шампион преди финала.

Определено трябва да мисли за клас Superbike през сезон 2020. След него, въпреки голямата си пауза в шампионата e Валентин Георгиев (Suzuki, 63 т.). Той е с добра преднина пред македонеца Игор Спиров (Aprilia, 59 т.) и Петър Бакалов (СБ Моторейсинг тийм). Въпреки лошият си старт за годината, Аксел Исмаил (Зедмото, Yamaha) е с отлична втора позиция в BMU Европейския шампионат. Той би могъл да завърши сезона с много добро представяне на Плевен.
При Скутерите Иво Михайлов (Зедмото, Piaggio) допусна грешка в септемврийския кръг. Той позволи на Пламен Христов (МСК Плевен, Aprilia) да намали дистанцията между двамата на 4 т= Скутерите са като цяло непредвидим клас и сметките са излишни.
СуперМото

SM Junior (65сс/85сс)
Никола Досев (НСА Моторспорт, КТМ) е лидер в класирането на националния шампионат за клас SM65. Има сериозни шансове да грабне златото за сезона. Стана ясно, че вторият в класирането Никола Николаев (ЕКО БМВ Рейсинг тийм, КТМ) ще има важни стартове в Испания и ще пропусне състезанието. Третият в класиранeто при най-малките е Енис Байрамов (Несебър Мото, КТМ). Той е лидер в BMU Европейския шампионат по Супермото.
При малките ще бъде интересно със сигурност. При батковците от SM85 борбата ще бъде между Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ), Баран Кочаман от Турция и Живко Иванов (Диана Рейсинг, КТМ).

S3 приключиха шампионата си за сезон 2019. Шампион е Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ), който стана втори и в Европа. Вицешампион е Кристиан Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), а бронзов медалист Димитър Петров (Диана Рейсинг, КТМ).
В клас OPEN,  Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, Husqvarna) води само с една точка пред Красен Кънчев (МСК БГ Пауър, КТМ) – 139:138. В тази наистина оспорвана битка отново на терен ще видим и Александър Георгиев (МСК Плевен, КТМ),  Янко Ташев (Ридо Самоков, ТМ), Драгомир Добрев (МК Боляри, КТМ) и др.
Съботният ден ще със свободни тренировки и квалификации за стартовите позиции. Същинската програма е в неделя. Тя стартира в 10:30 ч. с едночасов парад и откриване, след което са и финалните стартове за годината.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.