Extreme H, първият в света шампионат за автомобили, задвижвани с водород тръгва от 2025 г.

FIA, Световният шампионат във Формула 1 и Extreme H обявиха, че ще организират първият в света шампионат по офроуд моторни състезания за автомобили, задвижвани с водород. Той ще започне през 2025 г., а днес обявиха плановете за създаване съвместна водородна работна група.

Групата е съставена от представители и на трите организации. Сред тях са Марк Грейн, технически директор на Extreme E – който ръководи прехода на серията към Extreme H, Пат Саймъндс, главен технически директор на Формула 1, и Николас Томбасис, директор на FIA за едноместни автомобили. Така ще се събере техният колективен опит в стратегически съюз за оценка на развитието и потенциалните приложения на водорода в моторните спортове и по-широката мобилност.

Марк Грейн

Целта на работната група по водород между Формула 1, FIA и Extreme H е да наблюдава прогреса и развитието на водородната технология. Както за горивните клетки, така и за системите с  батерии, които ще се използват в първото поколение състезателни шасита на Extreme H. В това число също влиза водородна технология в инфраструктурата на мястото на състезанието, транспортиране, зареждане, съхранение и управление и нейните последици за безопасността.

Extreme E, който дебютира като шампионат през 2021 г., вече се е утвърдил като лидер в устойчивите технологии. Той е с уникален състезателен формат, който съчетава офроуд състезания в електрически SUV, задължителен състав на пилоти с от двата пола – мъж и жена във всеки отбор и мисия да подчертае проблемите с изменението на климата и въздействието върху околната среда. През март 2022 г. компанията обяви планове за преминаване към първата по рода си състезателна серия, задвижвана с водород – Extreme H – от сезон 2025 г.

Разработването на първата серия Extreme H е в ход, като има планове за пускане на прототип с водородно задвижвано шаси с неговия партньор Spark. Първият шейкдаун на пълна скорост се предвижда към края на тази година, преди обширна програма за тестване в началото на 2024 г.

Заедно с FIA, Extreme E се споразумя за пътя за водородната серия Extreme H да стане шампионат на FIA от първия си сезон през 2025 г., с намерението да стане световен шампионат на FIA от 2026 г. Тази планирана рамка, водеща до статута на световен шампионат на FIA е в очакване на съответните одобрения от Световния съвет по моторни спортове на FIA. Така се демонстрира напредъка на серията от нейното начало през 2021 г. и силно изявление за намерение за нейното развитие към нейното бъдеще, задвижвано с водород.

Като технически регулатор и спортен орган на шампионата Extreme E, FIA ще отговаря за всички технически, спортни и безопасностни разпоредби за състезанието.

Вече има много кросоувъри, както и възможности за сътрудничество в алианса между F1 и Extreme E. Три от отборите на Extreme E са собственост на световните шампиони във Формула 1 – Люис Хамилтън, Нико Розберг и Дженсън Бътън, а McLaren Racing има екипи и в Extreme E и Formula E. Двете организации са съгласувани в ангажимента си към развитието на устойчиви технологии, промяната на климата и осведомеността за въздействието, както и увеличеното разнообразие в моторните спортове.

Първият спорт, който някога е изграден със социална цел, Extreme E и FIA Extreme H Championship от 2025 г., има за цел да минимизира въздействието върху околната среда. Същевременно ще увеличи максимално информираността, състезания на места, които вече са били повредени или засегнати от изменението на климата или човешка намеса и отвежда феновете дълбоко в сърцето на най-належащите проблеми, пред които е изправено бъдещето на нашата планета.