Extreme E: X44 Vida Carbon Racing спечели третия кръг – Hydro X Prix

Екипът на Луис Хамилтън – X44 Vida Carbon Racing запази най-добрата си квалификационна форма, за да спечели победата в третия кръг 3 на състезанието Hydro X Prix, в Шотландия. Победата бележи първата победа на Фрейзър Макконъл в Extreme E и първата победа на шампионите от сезон 2 за 2023 г.

Макконъл и и Кристина Гутиерес  пресякоха линията на второ място, но наказание за победителите в състезанието Andretti Altawkilat Extreme E свали британската звезда Кейт Мънингс и съотборника й Тиму Хансен на второ място. На трето се нареди дуетът на Carl Cox Motorsport, постигнали първия си подиум в шампионата след само три кръга.

От петте автомобила, подредени на стартовата линия, два бяха там за първи път в сезон 3 на Extreme E.  За Andretti Altawkilat място в големия финал отбеляза силно завръщане след трудното състезание Desert X Prix, докато за Carl Cox Motorsport това беше първият им голям финал в Extreme E.

Всички отбори с изключение на X44 Vida Carbon Racing използваха своя ENOWA Hyperdrive, докато се насочваха към първия завой. Вместо това Макконъл се отдръпна от групата, завивайки рано, за да подкопае ODYSSEY 21s отпред и използвайки своя ENOWA Hyperdrive късно, за да поведе. Пиротът от Ямайка пренесе това темпо при първото стръмно изкачване на трасето. Скоростта на Макконъл обаче го накара да избяга широко, отваряйки вратата за Хансен от Andretti Altawkilat, за да спре до него и да излезе от изкачването начело.
Междувременно Йохан Кристоферсон от Rosberg X Racing (RXR) държеше борещата се двойка под око. Той изпревари Макконъл, за да заеме второто място. Шведът обаче нямаше да го задържи дълго, тъй като неговият ODYSSEY 21 се удари в скалист наклон на трасето, което доведе до преобръщане. Това  извади RXR от надпреварата.

Ар.Джей Андерсън  от GMC HUMMER EV Chip Ganassi Racing се класира на трето място, а Кристин GZ от Carl Cox Motorsport се класира на четвърто място, когато отборът влезе в зоната за смяна.

Колата на Andretti Altawkilat излезе от смяната на водача с удобна преднина, която Мънингс поддържаше през целия си престой в две обиколки. Британката пресече линията на първо място, но празненствата бяха прекъснати, след като наказание от 15,3 секунди за нарушение в зоната за смяна прати екипа на Andretti Altawkilat Extreme E на второ място. Наследявайки победата, X44 Vida Carbon Racing се изкачва на трето място в класирането на шампионата, пред шампионите от сезон 1 RXR на четвърто място.