Extreme E: X44 Vida Carbon Racing оглави квалификациите на 9-ия кръг в Чили

X44 Vida Carbon Racing завърши на върха на квалификациите за 9-ия кръг от сезон 3 на Antofagasta Minerals Copper X Prix. И двете квалификационни сесии бяха с множество инциденти и червени знамена.

Четирима от петимата кандидати за титлата се класираха за големия финал. Незавършване в квалификация 1 и наказание от 30 секунди за използване на шампионската кола в квалификация 2 бяха причина № 99 – GMC HUMMER EV Chip Ganassi Racing да участва в утешителното  състезание и да отпадне от спора за титлата.

Излизайки на върха в квалификациите 1, серия 2 и завършвайки втори в квалификациите 2, серия 2, Кристина Гутиерес и Фрейзър Макконъл си осигуриха 18 точки. Така те оглавиха класирането на квалификациите, което им даде шанс да се изкачат от петото място в класацията на шампионата.

Лидерите в шампионата ACCIONA | SAINZ XE (ASXE)  бяха застрашени след оттегляне в квалификация 1. Победа в драматична серия 1 от квалификация 2 – която видя три отпадания и наказания както за ASXE, така и за NEOM McLaren Extreme E Team, ги върна назад. Всичко се сведе до времето на отбора в Continental Traction Challenge, което се оказа напълно достатъчно, за да може испанският екип да открадне пето място в класацията и място в големия финал.

Най-близките съперници на ASXE, Rosberg X Racing (RXR), се присъединиха към тях в големия финал, за да поддържат битката за титлата жива. Михаела Ахлин-Котулински и Йохан Кристоферсон се възстановиха от 4-о място в своите квалификационна серия 1, за да вземат победата в квалификации 2, серия 2.

Също така в борбата за шампионска слава остават Veloce Racing. Победа в първа серия на Q1 беше последвана от незавършване в Q2, но с две други отпадания в същата надпревара, Кевин Хансен и Моли Тейлър спечелиха достатъчно точки, за да преминат към големия финал.

Въпреки наказанието от 30 секунди за осъществяване на контакт с Клара Андерсон, с което колата на ABT CUPRA XE се преобърна, NEOM McLaren XE успя да стигне до големия финал с трето и второ място в квалификационните сесии.

Останалите отбори ще се борят в утешителната надпревара, за да определят място от шесто до десето.