Extreme E: Veloce Racing печели първата победа в Desert X Prix

Veloce Racing спечели победа в началото на сезона Extreme E за 2023 г. след наказание за Rosberg X Racing на Desert X Prix. Надпреварата е двойна в Саудитска Арабия. Наказанието на Rosberg X Racing бе наложено след финала.

Петкратният световен шампион по раликрос на RXR Йохан Кристоферсон и Микаела Ахлин-Котулински взеха карирания флаг в първия голям финал на новия състезателния формат в електрическия офроуд шампионат. Наказание за превишена скорост в бавната зона остави дуото на трето място.

Следователно Кевин Хансен и Моли Тейлър от Veloce Racing наследиха победата в състезанието, докато отборът на Sainz XE от DTM и звездите на раликроса Матиас Екстром и Лая Санс спечелиха второто място пред RXR.

Изцяло електрическият офроуд шампионат дебютира в новия си формат на 3,4-километровото пясъчно трасе на Неом. Най-бързите пет дуета с пет автомобила стигнаха до Големия финал.

Екипът X44 с нова визия, собственост на седемкратния световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, се очерта като най-добрия квалификант благодарение на победа и второ място за новото попълнение Фрейзър Макконъл, който замени рали легендата Себастиен Льоб и неговата съотборничка Кристина Гутиерес. Към тях на финала се присъединиха Veloce Racing, Sainz XE, Chip Ganassi Racing и RXR.

RXR направи най-добрия старт на финала. Кристоферсон беше пети на Завой 1, но успя да се справи бързо до Завой 2, за да излезе начело Хансен от Veloce, а Екстрьом остана трети. Челната тройка бързо започна да се откъсва от машината X44.

Тейлър пое колата на RXR след смяната на водачите и бързо се насочи към преследване на разликата от 3,1 секунди спрямо Ахлин- Котулински. Австралийската рали шампионка за 2016 г. успя да се доближи до 1,5 секунди в предпоследната обиколка, преди да прецени погрешно бавната зона, което струва ценно време, и затова се задоволи с второто място. Това обаче беше подобрено до победа и пълните 25 шампионски точки мигове след финала.

Тогава беше установено, че Алин-Котулински е нарушила ограниченията за скоростта в зоната с жълт флаг. Шведката получи наказание от 136 секунди, което прати до 3-о място.