Extreme E: Sainz XE печели първата победа в сериите на Desert X Prix

Дуетът на Sainz XE – Матияс Екстрьом и Лая Санс спечели първата победа за отбора в Extreme E.  Sainz XE триумфира във втория кръг на сезон 2023 в Саудитска Арабия.

Екстрьом замести контузения пилот, собственик на отбора и двукратен световен рали шампион Карлос Сайнц, създаде платформата за победата благодарение на блестящо откриване в големия финал с четири обиколки. След това Санс оформи първата победа в кариерата си в Extreme E с контролирано шофиране във втората чяст. Така към към второто място за отбора в вчера, в събота, тя добави и победата. Победителите в съботния първи кръг – Veloce Racing, завършиха втори, на 5.527 сек. Rosberg X Racing спечели трето място за втори пореден ден.
Изцяло електрическият шампионат по офроуд дебютира в новия си формат на 3,4-километровото пясъчно трасе на брега на Неом. Най-бързите пет отбора от квалификационните маншове, стигнаха до Големия финал.

Дуото на Veloce Кевин Хансен и Моли Тейлър спечелиха и двата си квалификационни манша. Те станаха най-добрите квалификанти за големия финал. Към тях се присъединиха екипът на Sainz, RXR, Chip Ganassi Racing и Abt Cupra. Механицита на последния тим работиха до 4 сутринта, за да подготви резервната кола за неделния екшън поради повреда, причинена при влизането им в събота.
Отборът на Sainz XE направи най-добрия старт с двукратния шампион в DTM и носител на Световната титла в раликрос за 2016 г. Екстрьом, който излезе начело.
Шведът бързо отвори шест секунди преднина , като влезе в зоната за смяна пред Хансен от Veloce, който успя да изпревари Йохан Кристоферсон от RXR във 2-ра обиколка. Chip Ganassi Racing и Abt Cupra се бориха за четвъртото място.
Sainz XE не направи грешка във финалните обиколки, за да завърши историческа победа и да спечели 25 шампионски точки, докато Тейлър изостана от Микаела Ахлин-Котулински от RXR и завърши втора.
Abt Cupra грабна четвъртото място от Chip Ganassi, като изпълни алтернативна стратегия. При нея Клара Андерсон стартира срещу мъжкете пилоти, преди да предаде волана на победителя от Дакар 2023 г. Насър Ал-Атия за финалния етап.
Следващите два старта от шампионата са в Шотландия за Hydro X Prix, второто двойно състезание за сезона, на 13 и 14 май.