Extreme E: ASXE печели победа във втория кръг 2 Desert X Prix в Джеда

ACCIONA | SAINZ XE Team (ASXE) взе първата си победа за сезона във втория кръг на Desert X Prix. Фрейзър Макконъл и Лайа Санс донесоха победата за испанския екип, като успяха да отблъснат атаките и да задържат Тими Хансен и Кейти Минингс от Andretti Altawkilat. Те се радваха на добра форма при завръщането си.

Още веднъж E.ON Veloce Racing завърши трети в Саудитска Арабия, осигурявайки си един след друг два подиума.  Бяха пред Rosberg X Racing (RXR), който завърши подредбата в големия финал от кръг 2.

Резултатът издига ASXE до второ място в класирането на пилотите, с две точки изоставане от RXR, който оглавяват класацията. E.ON Veloce Racing завършва първите три позиции.  Фрейзър Макконъл каза, че е щастлив за успеха на отбора, а и за всички в родината му Ямайка.

Стартът винаги е решаващ в Големия финал. Така бе и във втория кръг, а Макконъл  от ASXE беше този, който бе най-бърз от всички, за да поведе от първия завой. Това беше предимство, от което ямаецът никога не се отказа, поставяйки ASXE в първокласна позиция за победата в дебютния си X Prix за отбора.

Зад Макконъл, Тими Хансен  от Andretti Altawkilat Extreme E се настани на второ място, докато Мкаела Охлин-Котулински от RXR и Моли Тейлър от E.ON Veloce Racing размениха позиции. Австралийката в крайна сметка излезе начело за британския екип. Така се запази редът, когато отборите се отправиха към зоната за смяна на пилота след две обиколки.

Когато се качи в ODYSSEY 21, Лая Санс от ASXE а беше под огромен натиск от Минингс на Andretti Altawkilat.

Колкото и да се опитваше обаче, британката не успя да излезе напред. Санс се защитаваше умело, за да запази преднината. Испанката издържа нервите си да вземе първата победа на ASXE от Сезон 4 пред ликуващия Карлос Сайнц старши.

Второто място за Andretti Altawkilat гарантира първия им подиум от Island X Prix миналото лято. Зад тях, Кевин Хансен от E.ON Veloce Racing и Йохан Кристоферсон от RXR се бориха за финалния подиум, като първият излезе начело, за да си осигури второ трето място за два дни. Той гарантира, че и двамата братя Хансен завършиха на подиума.

Екипът на Нико Розберг трябваше да се задоволи с четвъртото място, след като вчера взе отличието от кръг 1, но все още оглавява класирането на шампионата след откриването на X Prix на кампанията през 2024 г.

Резултати от финала

  1. ACCIONA | SAINZ XE Team 10:54.593 мин
  2. Andretti Altawkilat Extreme E +1.406
  3. E.ON Veloce Racing +4,662
  4. Rosberg X Racing +8.051

Класиране в шампионата: 1. Rosberg X Racing 41 т., 2. ACCIONA | SAINZ XE Team  39, 3. E.ON Veloce Racing 33, 4. Andretti Altawkilat Extreme E 31, 5. NEOM McLaren Extreme E Team 30.