Extreme E: Шампионите от Rosberg X Racing започна победно сезон 4 в Джеда

Защитаващият титлата в електрическите оф-роуд сери дует на Rosberg X Racing (RXR) си осигури драматична победа в кръг 1 от шампионата за 2024 г. Йохан Кристоферсон и Микаела Охлин-Котулински спечелиха първото място след изключителна битка в Джеда, Саудитска Арабия.

RXR излезе начело в невероятна битка с NEOM McLaren Extreme E Team. В състезанието имаше многократни промени в лидерството, но Кристоферсон и Охлин-Котулински победиха дуото на NEOM McLare Матиас Екстрьом и Кристина Гутиерес само с 0,167 сек. E.ON Veloce Racing с Кевин Хансен и Моли Тейлър  завърши подиума на 3,33 сек. Четвърти стана ACCIONA | SAINZ XE Team (ASXE), след като Фрейзър Макконъл се претърколи в последната обиколка на големия финал.

RXR и NEOM McLaren Extreme E се бориха през цялото време за победа, разменяйки си местата на няколко пъти. Така сезон 2024 започна оспорвано. Екстрьом поведе в началото след брилянтна маневра  на колегата си швед Кристоферсон. Той зае  отново първото място, за да даде малко предимство на RXR след първите две обиколки. Кевин Хансен от E.ON Veloce Racing беше плътно зад тях.

Редът се запази след смяната на пилотите. Гутиерес  опита всичко, за да надмине Охлин-Котулински, за да вземе първа победа за NEOM McLaren Extreme E при дебюта си за отбора. На трето място, Моли Тейлър от E.ON Veloce Racing продължи да наблюдава, докато хвана и тримата беше Фрейзър Макконъл от ASXE. Прогресът обаче внезапно свърши, след като превъртя своя ODYSSEY 21 в опит да преодолее Тейлър в заключителните етапи.

Битката бе в размяна на местата между Гутиерес и Охлин-Кутулински. Контактът между двамата нанесе щети по каросерията на последната, докато състезателката на RXR защитаваше лидерската си позиция. Гутиерес обаче най-накрая направи решаващия пробив с решителен ход, за да грабне лидерството на NEOM McLaren Extreme E. Това обаче не беше последното действие, тъй като Охлин-Кутулински демонстрира своите и шампионски качества на отбора, заемайки отново първото място за екипа на Нико Розберг.

Шведката се задържа експертно, за да спечели първата победа за сезона за RXR, с NEOM McLaren Extreme E точно зад него на второ място, където се присъединиха на подиума от Хансен и Тейлър от E.ON Veloce Racing.