Extreme E: Този уикенд – Ocean X Prix в Сенегал

Този уикенд, 29-30 май е второто състезание Extreme E, електрическата състезателна офроуд серия X Prix. Надпреварата носи името Ocean X Prix и е на Розовото езеро, близо до столицата на Сенегал – Дакар. Мястото е известно, тъй като там дълги години финишираше легендарното рали Дакар, когато бе в Африка.

Днес надпреварата започва със сесии за тренировки. Трасето на западноафриканското крайбрежие е направено от двамата експерти и съветници в шампионата – Тимо Шайдер и Юта Клайншмид.

Отборите отново ще се изправят пред предимно пясъчен терен, макар и съвсем различно предизвикателство и местоположение спрямо това, което бе в първата надпревара в пустинята на Саудитска Арабия. Тук състезанието ще по съществуващи трасета, заобикалящи езерото, известно със своя поразителен розов цвят, причинен от водорасли, които цъфтят във високо солените му води.

Ocean X Prix започва на плажа, минаващ покрай Атлантическия океан, който прегръща западноафриканското крайбрежие. Шофьорите ще се изкушат да погледнат наляво към зашеметяващите вълни, които се разбиват на плажа до тях, но този бърз участък ще изисква вниманието им, преди да се обърнат навътре и към по-техническа част от трасето в „задния двор“ сред дюните.

Препятствията ще включват безброй кратки, резки промени на височината и посоката, докато шофьорите се придвижват през тесния и със завои вътрешен сектор. Това е свят, различен от дългите, широки секции, минавани на пълна газ в пустинята Ал Ула. Ще има по-малко промени в надморската височина от тези в Саудитска Арабия. Те са по-скоро от 4 до 5 метра в поредица от дюни. Но пък са с къси падания и резки изкачвания.

В средния сектор маршрутът преминава близо до основната зона на падока и се насочва към другата страна на трасето, където пясъкът става по-мек. Тук ще има още малки спадове и камъни, преди шофьорите да влязат обратно на зашеметяващия плаж, минаващ покрай живописно тюркоазено море, което представя някои грандиозни гледки на Ocean X Prix.