Extreme E: Корабът „Света Елена“ пристигна в Кангерлусуак

Плаващата част от електрическите серии на Extreme E, – корабът „Света Елена“, пристигна в Кангерлусуак, Гренландия. Там след малко по-малко от един месец ще бъде Arctic X Prix – първото в света международно моторспорт състезание в Гренландия.

Корабът „Света Елена“ тръгна от Дакар, Сенегал, след като завърши Ocean X Prix в средата на юни. Той пътува през Северния Атлантически океан, за да стигне до Лисабон, Португалия. Там спря за няколко седмици, за да събере провизии и да смени екипажа. По време на пътуването екипът на борда беше подложен на зашеметяващи залези и дори делфини, плуващи покрай кораба. На борда са цялата техника и оборудване на сериите, с които се правят състезанията.

При заминаване от Лисабон в средата на юли, корабът тръгна на север за поредното състезание от сериите. Делфините се присъединиха отново, когато „Света Елена“ напусна залива и влезе в обширния Атлантически океан. В крайна сметка обаче ветровете се усилиха и падна мъгла заедно с дъжда и спадащите температури, което означаваше лоша видимост. Дежурните на вахта бяха удвоени, за да се справят с увеличените предизвикателства. Екипажът стана свидетел на зрелището как стадо китове, пътуващи както на север, така и на юг от двете страни на кораба по време на тази част от плаването.

Поради лошото време корабът трябваше да продължи по линията Румб – въображаема линия на земната повърхност, използвана за начертаване на курса на кораба, а не по маршрута Греат Сайркъл – най-краткият морски маршрут. Екипажът също трябваше да избегне на навигацията с айсберг. Първият излезе на радара – на 28 юли в Лабрадорско море. Истински контраст на преживяванията в сравнение с предишните топли условия около Близкия изток и Западното крайбрежие на Африка.

При пристигането си в столицата на Гренландия Нуук на 29 юли, екипажът бе сменял часовите зони три пъти, преди в крайна сметка да се установи на лятното часово време в Западна Гренландия. Кратка спирка предостави възможност да се съберат допълнителни провизии и екипаж, преди да се отправят към Кангерлусуак – мястото на Ocean X Prix. Там бяха посрещнати от стадо тюлени, когато корабът пристигна  в пристанището за следващите седмици.

Extreme E се състезава в Гренландия, тъй като топящата се ледена шапка олицетворява предизвикателствата и тежестта на глобалната климатична криза. Само миналата седмица според Датския метеорологичен институт Гренландия е загубила 8,5 милиарда тона повърхностна ледена маса, достатъчна да покрие целия щат Флорида с 2,5 см вода.