Extreme E и FIA обявиха плановете за първото по рода си офроуд световно първенство с водородни автомобили

Extreme H, новият брандиран шампионат за офроуд със SUV, задвижвани с водород, ще започне от 2025 г.

FIA и Extreme E подписаха необвързващ меморандум за разбирателство, определящ рамката за създаване на първия по рода си водороден световен шампионат на офроуд състезания.  Този документ е първата стъпка в установяването на пътя водородните серии, Extreme H, да станат шампионат на FIA от първия си сезон през 2025 г., с намерението да се превърнат в световен шампионат на FIA от 2026 г., ако бъдат изпълнени необходимите критерии. В допълнение, още през 2024 г. Extreme E, който понастоящем е международна серия на FIA, ще бъде признат за шампионат на FIA.

Extreme H ще се присъедини към компанията само на седем други официални световни шампионата на FIA, които и ABB FIA Formula E. Този планиран път към статута на Световния шампионат на FIA демонстрира напредъка на серията от създаването им през 2021 г. и сериозните намерения  за нейното развитие към бъдещето, задвижвано с водород. Разработката на серията Extreme H е в ход, като се планира прототип да бъде пуснат по-късно тази година преди първия сезон през 2025 г.

Алехандро Агаг, основател и главен изпълнителен директор на Extreme E, каза: „Създаването заедно с FIA на първия в света световен шампионат по водородни състезания ще бъде важен крайъгълен камък за Extreme E и новата серия Extreme H. Евентуална акредитация като шампионат на FIA и след това като световен шампионат на FIA означава, че ще бъдем сред най-високото ниво на глобалните моторни спортни категории, а Extreme H ще бъде първата по рода си състезателна серия от световни шампионати.

Това, което започна като разговор преди много години за състезания в екстремни среди, демонстрирайки невероятната производителност и иновациите на E-SUV, сега демонстрира огромен растеж и по-нататъшен пионерски технологичен напредък, докато вървим напред с прехода към водород и Extreme H – a първи в света. Това съобщение е важна първа стъпка в развитието на нашия шампионат и нашия новаторски преход към състезания, задвижвани с водород. Спортът е най-мощната и ефективна платформа за стимулиране на иновациите. Нашият ангажимент е да предоставяме устойчиви шампионати в моторните спортове, пълни с вълнение и с намален въглероден отпечатък, е свидетелство за това.

След като постигне статут на Световен шампионат на FIA, Extreme H ще продължи това, което Extreme E започна като пионерска серия в моторните спортове. Ние с нетърпение очакваме да предоставим още един грандиозен спортен продукт. Бих искал да благодаря на президента и на ФИА за тяхната постоянна подкрепа и признание за нашата амбиция да създадем първо място в света за автомобилни състезания. Очаквайте да видите още по-вълнуващо състезание по трасето, както и допълнително разширяване на границите на новите технологии в надпреварата за справяне с проблемите на климата.“

Мохамед Бен Сулайем, президент на FIA, каза: „Развълнувани сме да продължим да работим с Extreme E по пътя им към превръщането им в световен шампионат на FIA. Използването на устойчиви източници на енергия в моторния спорт е ключова цел на FIA и част от нашата дългосрочна стратегия, а тази серия е идеална витрина за това. Водородът е важна част от този микс и ние разработихме набор от правила за безопасност за автомобили, задвижвани с водород, който е част от Международния спортен кодекс на FIA.

Окуражаващо е, че такава голяма организация в моторните спортове като Extreme E с реномирания си състав от отбори вижда същия потенциал във водородната технология. Техният подход към равенството и разнообразието съвпада с нашия, докато се стремим да направим моторните спортове достъпни за всички. Състезанието служи като отлична платформа за изследване и развитие.  Тази нова серия има голям потенциал. Тестването на технологията в суровата среда на офроуд състезания при всякакви условия би трябвало да е от полза за цялата индустрия и в дългосрочен план да направи мобилността по-щадяща околната среда за ежедневните потребители на пътя. Очакваме с нетърпение да работим с Extreme E, споделяйки нашето ноу-хау и опит.”

Extreme E може да се похвали с легендарни имена в моторните спортове в своя шампионат, от собствениците на отбора сър Люис Хамилтън, Нико Розберг и Дженсън Бътън до “тежката категория” в моторните спортове като McLaren, Andretti and Chip Ganassi – с участие в световни шампиони в многа дисциплини, които се състезават в серията, откакто стартира преди малко повече от две години ..

Първият спорт, който някога е бил изграден със социална цел, Extreme E – и Extreme H от 2025 г. – има за цел да минимизира въздействието върху околната среда, като същевременно увеличи максимално осведомеността, състезания на места, които вече са били повредени или засегнати от изменението на климата или човешка намеса. Така се печелят фенове на най-належащите проблеми, пред които е изправено бъдещето на нашата планета.

Източник и снимки Extreme E