Extreme E: Екипът на X44 на Хамилтън печели Copper X-Prix след наказание на McLaren

Световната рали легенда Себастиен Льоб и Кристина Гутиерес постигнаха първия си успех в Extreme E за сезона в Copper X-Prix в Чили. Това стана, след като крайните победители – дуетът на McLaren – Танър Фоуст и Ема Гилмор бяха наказани.

Льоб грабна ранно предимство за отбора X44 на Люис Хамилтън, преди Фоуст да поведе с мощна атака на деветкратния шампион на WRC. Гутиерес върна преднината малко след смяната на пилота, като използва усилването на хиперзадвижването в третата от четирите обиколки, само за да отговори Гилмор. След като колите бяха една до друга, тя направи атака отвътре, за да си осигури победа на пясъка. Но две наказания за събарянето на флаговете, означаващи пътните точки,  лишиха McLaren от първата му победа в Extreme E.

Кайл Ледюк и Сара Прайс от Chip Ganassi, които стигнаха до финала само благодарение на техническите проблеми, струпали се на главата на конкурентите им Йохан Кристоферсон и Микаела Ахлин-Котулински. Те станаха причина двойката на Rosberg X Racing за се оттеглят. После обаче Ледюк и Прайс бяха наказани за пропускане на точка. Това ги свали на четвърто място.

Така, след всичко това, второто място заеха Карлос Сайнц и Лая Санс, докато отборът на Abt Cupra взе първия си подиум за сезона с Клара Андерсон и Насър Ал-Атия.

„Лудата надпревара“ с последен шанс оправда името си с наказания и сблъсъци. Фоуст и Гилмор излязоха на върха, за да стигнат до своя злополучен финал.

Кристоферсон и Алин-Котулински, които вече са два пъти победители през 2022 г., отидоха в Чили с шанс да спечелят втора поредна корона в Extreme E за Rosberg X Racing. Те отново оглавиха квалификационните етапи и, подобно на Льоб и Гутиерес, спечелиха своя полуфинал, но заради софтуерен проблем пропуснаха финала.

Проблемите на RXR означават, че шампионатът ще се реши с очакваната жестока битка в последния кръг през ноември в Уругвай.  Кристоферсон и Ахлин-Котулински водят пред Льоб и Гутиерес само с две точки, докато постоянството на Сайнц и Санс, и победителите на Italian Island X-Prix  – Прайс и Ледюк също са в играта.