Extreme Е: Показаха трасето на Jurassic X Prix

Последното състезание от първия сезон на Extreme E ще бъде завръщане на шампионата в Обединеното кралство. От Великобритания корабът „Св. Елена“ замина преди повече от девет месеца. Сега се върна обратно, а състезанието ще бъде в базата на британското министерство на отбраната в Бовингтън в Дорсет.

Електрическата офроуд серия приключва първия си сезон с Jurassic X Prix. Състезанието ще бъде трасе с дължина 3,8 км, като предлага нови предизвикателства за деветте отбора и 18-те пилоти от световна класа.

Последното състезание от шампионата 2021 ще бъде в различен формат. Отборите ще по три обиколки вместо обичайните две. Първият на пилотското място ще завърти две обиколки, преди да влезе в зоната за смяна и да предаде волана на своя съотборник, който ще пресече финалната линия.

За тази X Prix от Extreme E решиха кои пилоти ще стартират всеки кръг. Свободните тренировки ще започнат с жена на мястото на пилота, а мъжът сяда в началото на следващия кръг. Пилотите ще продължат да се редуват по този начин, което ще доведе до вълнуваща стартова решетка изцяло от жени за неделния финал на Jurassic X Prix.

Смесена повърхност от глина, пясък, чакъл и кал доминира в пистата в Дорсет. Това прави сцеплението или по-точно липсата му, ключова характеристика за първи път този сезон. Тъй като винаги има голямо вероятност за дъжд в Обединеното кралство през декември, трасето в Дорсет ще бъде страхотен тест за контрола на газта на водача, докато те търсят това важно сцепление.

Бързото начало на спускане ще позволи множество коли да бъдат една до друга в тежка битка. Водачите ще трябва да обмислят стратегията си за Hyperdrive. Решенията ще трябва да се вземат бързо, тъй като широко отвореното пространство скоро се стеснява в два тесни завой – ляв и десен на 90 градуса. Втората широка права предлага още една възможност за Hyperdrive, преди отново да се превърне в пречка, стеснявайки се до ширината на един автомобил по протежение на озелененото с дървета трасе.

Следва дълъг десен завой нагоре, с очакването, че колата ODYSSEY 21 ще се движи настрани през цялото време, преди да преодолее кратък скок, който бележи началото на две дълги, бързи прави. Докато колите се отправят към най-отдалечената точка на трасето, изкачването ще бъде най-забележителната характеристика на X Prix.

Високият 5,4 метра „Knife Edge“ изисква уважение, докато шофьорите се приближават към него. При наклон от 23 градуса карайте твърде бавно и това ще означава загуба на ценно време, но вървете твърде бързо и това може да се окаже неравностойно каране.

Тъй като остава само една четвърт от трасето, все още има решаващ стратегически избор. Той трябва да се направи, докато колите се отправят през последната открита зона. Това може да е последната възможност за използване на Hyperdrive и открадване на позиция на пистата при бързото спускане.

След това вълнообразният участък се разделя и предлага два успоредни улея нагоре. Отляво или отдясно, пилотите ще направят своя избор и ще се надяват, че той ще се окаже правилният, тъй като финалът се издига точно над върха на хълма.

Пилотът на шампионата и съветник по трасето Тимо Шайдер, заедно с колежката си Тамара Молинаро работиха с екипа по дизайна на трасето и също така тестваха трасето преди началото на състезанието.