EWC: F.C.C. TSR Honda с титлата, Viltaïs Racing Igol с победа в Bol d’Or

Триумф за Honda – на 100-ия Bol d’Or екипът на F.C.C. TSR Honda Франция спечели титлата за 2022 г. Viltaïs Racing Igol спечели голяма победа на пистата Пол Рикар. Мартин Чой и „Energie Endurance 91“ – 8-ми в клас Superstock

Viltaïs Racing Igol спечели победата на 100-годишнината на Bol d’Or. По-важното е, че F.C.C. TSR Honda France триумфира с титлата във световния шампионат за издръжливост на FIM (Endurance World Championship) след 24 тежки часа състезание на пистата Пол рикар.

F.C.C. TSR Honda France достигна до титлата след състезание с голяма драма и голямо изтощение под слънцето на Южна Франция. Те трябваше само да завършат в челото. Но това отличие дойде в края на наситен с екшън сезон на EWC, който също включваше 24-часовите състезания в Льо Ман и Спа-Франкоршамп, плюс 8 часа на Сузука  в Япония.

Пред препълнени трибуни, първата победа на Viltaïs Racing Igol в EWC беше драматична и донякъде неочаквана. Но беше подходяща награда за неуморните усилия на мениджъра на отбора Яник Лукот. Впечатляващо беше представянето на триото на ездачите Флориан Алт (Германия), Ерван Нигон (Франция) и Стивън Одендал (Южна Африка). Важен принос имаше и резервния пилот Джеймс Уестморланд (Великобритания).

Победата на Viltaïs Racing Igol в Bol d’Or означаваше, че четирите победи в състезанията за EWC 2022 бяха на четири различни отбора. Това означава, че шампионатът беше равностоен и бе подчертана неговата конкурентоспособност. Имаше интересни квалификации в EWC, рекорди за обиколка на състезанието на на пистата Пол Рикар. Те бяха подобрени съответно от Иля Михалчик – 1:51.641 и Шави Форес – 1:52.979.

До последните 90 минути на Bol d’Or, дълговременният лидер ERC Endurance-Ducati изглеждаше победител. Моторът обаче спря с механична повреда, докато беше с добра преднина начело. Това остави Wójcik Racing Team начело на колоната. Но моторът Yamaha на полския отбор получи повреда, като принуди Матю Гинес да бута мотоциклета до питлейна за ремонт.

Когато Дан Линфут върна машина #77 на пистата, повече от пет минути бяха загубени.

А с това рухнаха и надеждите за победа за Гинес,  Линфут и Шеридан Морайс. Затова пък базираният във Франция Viltaïs Racing Igol, друг частен тим на Yamaha, излезе начело.

Междувременно второ място на Wójcik Racing представлява най-доброто завършване за сезона за отбора. Webike SRC Kawasaki France стана трети в последното състезание на Жил Стафлер за EWC като шеф на отбора, преди да се пенсионира. Webike SRC Kawasaki Франция също не успя да се класира досега на подиум през 2022 г. преди Bol d’Or. Всъщност отборът водеше известно време, преди да отстъпи поради проблем с кабелите на двигателя преди завръщането си със зареждането.

За състезателите на ERC Endurance-Ducati, Давид Чека и Шави Форес им беше трудно, след като си поделиха задълженията за каране на третия пилот. Чаз Дейвис нарани гърба си и не можа да продължи. Имаше много емоции в бокса на отбора, когато почти сигурната победа се изплъзна. Чека възвърна самообладанието си, за да се върне към екшъна за последния час след бърз ремонт от немския екип. Той зае пето място след F.C.C. TSR Honda, които също направиха още един непланиран питстоп в последните два часа.

За да спечели титлата, отборът на Honda – F.C.C. TSR Honda, трябваше да остане и да завърши начело в този последен кръг от сезона.

Тримата състезатели на Honda, Джош Хук, Майк Ди Мелио и Алън Течър, задаваха изключително бързо и равномерно темпо през по-голямата част от състезанието.

F.C.C. TSR Honda France стартира 24-часовото състезание от четвърто място на стартовата решетка. Отличен старт на френския пилот Майк Ди Мелио извади веднага Honda CBR1000RR-R Fireblade SP начело на състезанието през първите часове.

Въпреки това Honda #5, оборудвана с гуми Bridgestone, претърпя някои проблеми. Те временно сринаха всички шансове за титлата. На третия час от състезанието Течър трябваше да влезе в бокса, за да коригира някои проблеми с масления радиатор, който върна отбора на 27-ма позиция.

Следвайки бойния дух на отбора на Honda, специалистите по издръжливост на Honda показаха високо ниво на решителност. Отборът започна невероятен щурм, който постави Honda Fireblade на пето място след първата четвърт от състезанието.

След половината дистанция, Течър трябваше да влезе отново в бокса за втора смяна на ауспуха. Благодарение на отличната работа от екипа, мотоциклетът се върна в състезанието на същата позиция.

С много стабилни времена за обиколка и страхотната ефикасност на Fireblade с №5, отборът спечели още една позиция в последната четвърт на надпреварата, завършвайки състезанието на четвърто място.

Благодарение на ефективната работа в екип по време на зареждането с гориво и триото последователни състезатели по време на 24-часовото състезание, отборът F.C.C. TSR Honda спечели втората си титла в Световния шампионат за издръжливост с общо 154 точки, като завърши на 4-то място в това 85-то издание на Bol d’Or.

MACO Racing завърши шести, Team Bolliger Switzerland беше следващият най-добър отбор на Формула EWC на ​​девето общо място, въпреки че Нико Тьони катастрофира. LRP Poland завърши две места по-назад, докато Motobox Kremer Racing беше следващият в категорията на хедлайнера, следван от японския новодошъл TONE RT Syncedge 4413 BMW.

TATI Team Beringer Racing водеше и се бореше за титлата на EWC, когато спря поради технически проблем в неделя сутринта, за голямо разочарование на френския отбор и неговите пилоти Леон Хаслам, Грегори Леблан и Бастиен Макелс.

RAC41-Chromeburner спечели отличията в категорията Superstock.

Те финишираха пред BMRT 3D Maxxess Nevers при обръщане на финалните позиции от миналия сезон, като Pitlane Endurance зае трето място. В допълнение към редовните членове на отбора Крис Лийш и Уейн Теселс, RAC41-Chromeburner нае Джонатан Хард за последния кръг.

Французинът беше част от екипа на BMRT 3D Maxxess Nevers, който спечели най-добрите отличия на Bol d’Or Superstock през 2021 г. и включването му изглежда направи разликата в отбора, който преодоля късния страх, когато ауспухът на неговата Honda се повреди.

OG Motorsport от Sarazin водеше, докато Алекс Планкасан катастрофира малко преди 2:50.Излезе колата за сигурност, докато оградата край пистата бяха ремонтирани. Късните механични проблеми лишиха отбора в Superstock на Wójcik Racing Team от подиум.

Отборът 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore взе титлата на Световната ендурънс купа на FIM, въпреки че отпадна от надпреварата за победата в състезанието поради механична повреда, отстраняването на която отне няколко часа. Победата на Superstock в Льо Ман и второто място в Спа-Франкоршамп бяха достатъчни, за да осигурят титлата за отбора с мотоциклет Yamaha, който разчиташе на пилотите Баптист Гитет и Уго Клер от Франция плюс австриеца Филип Щайнмайр.

Мартин Чой и съотборниците му Кристиан Наполи (Италия) и Юго Жирар (Франция) се представиха отлично.

Пилотите от френския тим Energie Endurance 91 заеха 8-та позиция в клас Superstock и 16-та в общото класиране. Чой, Наполи и Жирар навъртяха 691 обиколки за 24-те часа, а победителите от „RAC41-Chromeburner“ – 704.

В крайното подреждане в Superstock  екипът на Energie Endurance 91 завърши на 13-то място с 49.5 точки, а шампионите от 18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore са със 132.