EWC: Първа победа на BMW, трето място за тима на Мартин Чой

Седем стотни или 0,070 сек.! Това е най-малката разлика в историята на световния шампионат по издръжливост между екипа на BMW Motorrad World Endurance Team и тима на YART–Yamaha Official EW. Толкова бе разликата между двата отбора на състезанието 6-те часа на Мост на новата писта в Чехия – последен кръг от световния шампионат. Това бе първата победа на заводския отбор на BMW в сериите, а тима на Yamaha спечели първия си подиум този сезон. Трети в Мост бе екипа на Yoshimura SERT Motul,които спечелиха короната за световния шампионат EWC на ФИМ.

Състезанието ще се запомни и с това, че в клас Суперщок тимът на ENERGIE ENDURANCE 91 с Kawasaki,  в който кара нашият най-добър пистов пилот Мартин Чой, заедно с Карел Пешек и Ноел Русанж, постигна най-големия си успех досега. Тимът зае място на подиума, като бе 3-и в класа и на 9-о в общото класиране на състезанието. Постижението е уникално за българския мотоциклетист,  който слага много успешен финал за един труден за него сезон. В него той за пореден път спечели шампионската титла на България.

Първото издание на „6 часа на Mост“ ще остане в историята с невероятния дуел в последните няколко минути от надпреварата между BMW Motorrad World Endurance  с пилоти Иля Михалчик, Маркус Ройтербергер и Кени Форей и официалния отбор на EWC на ​​YART – Yamaha – Марвин Фриц, Карел Ханика и Николо Канепа. Германските пилоти Маркус Ройтербергер за BMW Motorrad и Марвин Фриц за YART предложиха на зрителите грандиозна битка за победата. Само 7 десети от секундата  разделиха двете машини на финала. Абсолютен рекорд в света шампионата за издръжливост. През последния половин час Марвин Фриц подобри най-бързата обиколка четири пъти. Той постави рекорда на пистата 1:33.875 в предпоследната обиколка.

Това беше и първата победа на BMW в световното първенство по издръжливост на ФИМ.

Двубоят едва не засенчи борбата за третото място на подиума между Yoshimura SERT Motul и Webike SRC Kawasaki France Trickstar. Френско-японският отбор на Suzuki – Грег Блек, Ксавие Симеон и Силвен Гинтоли отблъсна атаките на френския Кавазаки до самия край. Целта на Yoshimura SERT Motul беше да спечели 17-а световна титла и да се качи на подиума в Мост. Тимът постигна целта си.

Благодарение на победата си, BMW Motorrad стана вицешампион.

Webike SRC Kawasaki France Trickstar с пилоти Жереми Гуарнони, Ерван Нигон и Давид Чека, завърши 4-ти, като направи безупречно състезание на Мост. Фабричният отбор на Kawasaki завърши сезона на третата позиция.

Полският Wójcik Racing –  Джино Реи, Шеридан Мораис и Дан Линфуд, които бяха в предната част на колоната през цялото време, завършиха на 5-то място в Мост. Това беше най-добрият им резултат след този тежък сезон. ERC Endurance-Ducati – Етиен Мезон, Лоренцо Занети и Матьо Жинес постигнаха напредък и бяха 6-и на финала пред първия отбор в клас Superstock – No Limits Motor с пилоти Лука Скаса, Кевин Калиа и Алексис Масбу.

Чешкият отбор TME Racing зае 2-ро място в клас Superstock след превъзходно състезание сред водещите в Superstock. Както стана дума по горе, Energie Endurance 91 на Мартин Чой стана 3-ти в Superstock и се качи на подиума в класа за първи път.

BMRT 3D Maxxess Nevers, победителите в Световната купа на FIM Superstock на Бол д’Ор, бяха принудени да се оттеглят. Благодарение на победата си на Мост, No Limits Motor Team зае второто място в Световната купа по издръжливост.