Energica и Samsung представиха електрически байк E-Bolid Energica и Samsung представиха електрически байк E-Bolid

Компанията Energica Motor Company S.p.A, която доставя байковете за новата Световна купа на ФИМ MotoE, зедно със Samsung представили концепт ан електрически мотоциклет E-Bolid. Новият Energica E-Bolid е построен на базата на серийния модел Eva EsseEsse9, не е с различен дизайн и внедрени технологии.

Шасито е същото – стоманена рама, алуминиево подвижно рамо, окачване Ohlins и др. Електродвигателят е с мощност 108 к.с. и 178 Нм въртящ също е без промени. Но Energica E-Bolid все пак е нещо повече от останалите мотоциклети. На новия мотоциклет са интегрирани два нови смартфона серии Galaxy A, които работят по технологията Samsung Heads-Up Displays, заедно с камери, разположени отпред и отзад, като изпълняват функциите на огледала за задно виждане, но записват всичко по време на движение. Системата следи и за обстановката на пътя, като предупреждава водача за мърнтвите зани и за опасни ситуации.

Най-полезната функция ще бъде активацията на Energica E-Bolid с помощта на технологиите NFC и Bluetooth, чрез смарт часовника Samsung Galaxy. Това ще е нещо като безключов достъп, но сега и за запалването няма да е нужен дори бутон, а просто трябва да се доближи часовника до резервоара на мотоциклета. Заедно с удобния достъп, интеграцията с часовника ще направи функцията за сигнализация, задействане на GPS координати на мотоциклета и съобщение до собственика за евентуално преместване на байка.

Energica E-Bolid няма да стане сериен, поде през 2019 г. Говори се обаче за лимитирана серия. Цената също не е известна, но след като Eva EsseEsse9 струва 25 000 €, може са се предположи, че цената на E-Bolid ще скочи с 20-25%.

Стефан Илиев

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *