EICMA 2023: Дебют на прототипа на Royal Enfield Electric Himalayan „Him-E“

Твърди се, че Him-E е повече от концепция. В Royal Enfield го наричат „тестова лаборатория“.

Първият по рода си захранван с батерии Royal-Enfield, представен като прототип „Him-E“ имаше премиера в Милано. Той използва дизайн на кутия за батерии като основен структурен елемент; има органична каросерия.

Производственият модел се очаква да използва информация от фирмата за електронна мобилност Stark Future.

Заедно с второто поколение Himalayan, Royal Enfield свали покривалото на първия си електрически мотоциклет, наречен „Him-E“, на EICMA 2023. Показан на света за първи път под формата на прототип, изцяло електрическият Royal Enfield Himalayan е повече от концепция. Според компанията, това е по-скоро „тестова лаборатория“. Моторът е разработен, като се има предвид необходимостта от насърчаване на решения за устойчива мобилност за развитие и изследвания в бъдеще.

Royal Enfield дори пусна кратък клип на Him-E, който е подложен на шейкдаун в Хималаите, като мотоциклетът се носи по планинските пътища в относителна тишина.

На този етап не са разкрити спецификации, като се има предвид, че изцяло електрическият Himalayan все още е само тестова платформа.

Производителят на мотоциклети обаче потвърди, че кутията на батерията е проектирана вътрешно и е използвана като основен структурен елемент на мотоциклета. Him-E също има минимална каросерия, използвайки органични ленени влакна за структурата на резервоара (за намаляване на теглото), която е изтеглена назад, за да побере ездача. Опашната част изглежда е алуминиева.

Изцяло електрическият Himalayan има уникален кръгъл фар. Включва LED DRL около главния фар. Портът за зареждане е монтиран отгоре на конструкцията на резервоара, а моторът се намира зад кутията на батерията, под блока на силовата електроника. Очаква се серийният електрически Himalayan да има мощен двигател.

Him-E има големи колела със спици, обути в гуми за всякакъв терен, обърната вилка и моноамортисьор, произведени от Ohlins, и система за верижно задвижване.

Говорейки за проекта Him-E, Марио Алвиси, главен директор по растежа – EV в Royal Enfield, каза: „Electric Himalayan Testbed е много повече от концепция за дизайн. Това е нашата визия и бегла представа какво да очакваме от нас в бъдеще. Има много по-голям план за електрическа мобилност, който се оживява в Royal Enfield, докато продължаваме да работим върху множество „електрифициращи“ изрази на чистия мотоциклетизъм“.

На този етап не е ясно къде изцяло електрическият Himalayan ще седи в портфолиото на Royal Enfield. Очакванията са, че производствена версия на Him-E ще е някъде през 2025 г. Тя ще включва жизненоважни технически приноси от фирмата за електрическа мобилност Stark Future, в която Royal Enfield придоби 10,35 % дял от капитала.