EICMA 2022: Yamaha представи Tracer 9 GT+ с куп технологии и с радарно направляван круиз контрол

Новият Tracer 9 GT+ на Yamaha е първият от техните модели, оборудван с адаптивен круиз контрол (ACC). Това е само едно от няколкото подобрения, които го правят технологично тежък конкурент.

Системата ACC поддържа водача на една от четири зададени дистанции до превозното средство отпред, като постоянно поддържа следната дистанция с помощта на радар, разположен в носа на GT+. Системата също така интегрира функция за подпомагане на завиване, която ще ограничи ускорението, ако сензорите засекат, че мотоциклетът се движи в завой и ограничава скоростта, ако засече превозно средство отпред.

Устройството също така позволява на водачите да ускоряват покрай по-бавни превозни средства, докато ACC е активиран, ако индикаторът е включен. Това е интелигентна функция, която трябва да елиминира резките отмени на сравними системи при изпреварване по магистрали.

ACC може да се променя или включва или изключва по време на движение и ще ограничи въвежданията на водача по време на по-дълги разстояния.

Спирачните системи и системите за окачване на GT+ също са пълни до ръба със самонастройващи се, взаимосвързани технологии за безопасност, които непрекъснато сканират пътя и използват данните за мотоциклетите, за да подобрят возенето и да намалят шанса за инцидент. Свързаната спирачна система е първата по рода си за Yamaha и регулира спирането, когато системата за управление на спирачките (BC) е активирана.

Мотоциклетът спира автоматично, ако усети, че може да възникне катастрофа. Той регулира фино предните и задните спирачни сили по време на намаляване на ускорението. Коригира спирачните сили при завиване, за да намали вероятността от плъзгане. Системата може да се изключва.

BC е свързан с електронната настройка на окачването на мотоциклета, което му позволява да регулира предното и задното окачване, за да поддържа стабилността на GT+. ABS-ът винаги работи, независимо дали BC е включен или изключен.

Амортисьорите KYB могат да бъдат настроени в режим Sport или Comfort. Те могат да се адаптират към различни стилове на каране чрез постоянно регулиране на амортисьорите, за да отговарят на условията.

Захранван от новия 890-кубиков редови трицилиндров двигател на Yamaha, отговарящ на изискванията на Euro5, въртящият момент се прехвърля към задното колело от 3-то поколение с куикшифтър на Yamaha, който може да се използва дори когато ACC е включен.

Нов, цветен TFT дисплей позволява достъп до цялата тази технологична магия с три налични режима на каране – Sport, Street и Rain. Нов дизайн на превключвателя на кормилото разполага с джойстик и бутон за начало, за да позволи на водача да управлява функциите, включително свързване със смартфон и навигация.

Другите характеристики включват регулируема по височина седалка, USB порт, пълно LED осветление, включително светлини за завиване и нова алуминиева рамка и люлеещо се рамо, като и двете намаляват теглото. Tracer 9 GT+ ще бъде наличен при дилърите на Yamaha от май 2023 г.

Друга премиера на Yamaha е Niken GT за 2023 г. Той е с почти същия 890 куб. см CP3 двигател като при Tracer 9. За Niken GT обаче двигателят е актуализиран за 2023 г. Той запазва своя Euro5, но включва пет процента увеличение на обема на двигателя и увеличение на масата на коляновия вал с 8%.

Това означава, че характерът на двигателя се променя, като увеличаването на масата на коляновия вал води по-специално до по-контролируема мощност на ниския клас. Промяната на масата на двигателя означава, че позицията му в Niken GT също трябва да бъде коригирана, за да се поддържат желаните характеристики на управление.

В случая на Niken GT, двигателят има наклон напред от пет градуса за 2023 г. Тази настройка води до необходимостта от нов картер. Има и нов радиатор, за да се справи с повишената производителност.

Нови модели са и Yamaha Tracer 7 и Tracer 7 GT. Те, като Niken GT, намират подобрени спецификации за 2023 г.  Те обаче не се отнасят за двигателя CP2.

За Tracer 7 и Tracer 7 GT, шасито е това, което е подобрено за 2023 г. И двата мотора получават ново окачване, както и по-големи, 298мм, предни дискове. И двете могат да бъдат оборудвани с куикшифтър като опция.

Специално за GT има и 20-литрови куфари, които могат да бъдат добавени,. В това число е също по-голямо туристическо ветрово стъкло, нова седалка, подложки за резервоара и заден носач, който идва като стандарт.