EICMA 2022: Energica с по-голям пробег и повече въртящ момент за 2023 г

Гамата електрически мотоциклети на Energica за 2023 г. ще има повече въртящ момент и ще предлага по-голям пробег благодарение на напредъка в химията на батериите.

Новите модели на италианската компания са изложени в EICMA. Три от четирите машини, EsseEsse9+, Ego+ и Eva Ribelle, увеличават пробега с 5% и въртящия момент на двигателя със 7 Нм.

Energica твърди, че това се равнява на допълнителни 35 Нм въртящ момент на задните колела. Моделът Experia запазва своите 115 Нм. Увеличаването на обхвата на трите модела ги приравнява към Experia.

Всички модели вече предлагат 420 км градско каране, 255 км комбинирано каране и 210км извънградско каране. Зареждане до 80% може да се извърши за 40 минути  с постоянен ток.

Очаква се Experia, съвместим с категория A2, който може да бъде надстроен след получаване на пълен лиценз. Той ще бъде готов през 2023 г.

Техническите подробности включват 4.3″ TFT цветен дисплей табло (COBO 5″ за Experia), четири режима на каране; градски, еко, дъжд, спорт плюс три персонализирани режима за Experia и четири регенеративни карти; ниско, средно, високо и изключено.

Стандартно са включени и контрол на сцеплението, круиз контрол и асистент за паркиране. Във всички модели се предлага и безключова система. Experia ще се предлага в два нови цвята – white flame и metal black.

На шоуто EICMA  беше показан двигател с течно охлаждане и постоянен магнит, проектиран съвместно с Mavel. Те твърдят, че тежи само 26 кг и се върти до 13 000 об/мин.