EICMA 2022: Aston Martin и Brough Superior представиха пистов супербайк AMB 001 Pro

Aston Martin и Brough Superior разкриха AMB 001 Pro, 997-кубиков пистов супербайк, вдъхновен от ненадминатия хиперавтомобил Valkyrie AMR Pro на Aston Martin. Мотоциклетът бе представен на изложението за мотоциклети EICMA в Милано.

Строго лимитираното издание AMB 001 Pro е най-новото дизайнерско сътрудничество между двете марки, съчетаващо легендарния дизайн на Aston Martin с най-съвременното инженерство на мотоциклети Brough Superior.

Предлаган е в една единствена Pro спецификация. Той е наследник на разпродадения AMB 001 и е вдъхновен от пистовата хиперкола Valkyrie AMR Pro на Aston Martin. Подобно на своето вдъхновение, AMB 001 Pro извежда производителността на пистата до екстремни нива. Предлага 25% увеличение на мощността спрямо своя предшественик, а неговите 225 к.с. произвеждат съотношение мощност/тегло от 1,28 к.с./кг, подобно на това на болид от Формула 1.

Двигателят е с водно охлаждане DOHC, двуцилиндров, V-образен с ъгъл 88˚, четиритактов с четири клапана на цилиндър. Диаметърът и ходът са 94 мм x 71.8 мм. Скоростната кутия е 6-степенна, касетъчен тип. Съединителят – многодисков в маслена баня с хидравлично управление, приплъзващ.

Рамката е алуминиева CNC алуминиева рамка със структурен двигател и корпус от въглеродни влакна.

Предното окачване Fior тип CNC е с алуминиева вилка с двойни съчленени триъгълни връзки и регулируем моношок с предварително натоварване и отскок със 112 мм ход.

Задното окачване CNC е с подвижно рамо, въртящо се в картера на двигателя, с моноамортизатор, регулируем за предварително натоварване и затихване на отскока и прогресивна скоростна връзка със 124 мм ход.

Предна спирачка е с двойни 320 мм дискове от неръждаема стомана с 2 четирибутални радиални апарата. Задна спирачка един диск 230 mm един двубутален апарат. Сухото тегло е 175 кг.

Именно на EICMA, AMB 001, първият по рода си мотоциклет на Aston Martin, беше представен през 2019 г. Обединяването на Aston Martin и Brough Superior, две емблематични и исторически британски марки за представяне, създаде уникален, модерен, лек и мощен спортен мотоциклет, ограничени само до 100 единици, вече са напълно разпродадени.

Новият AMB 001 Pro надгражда наученото от AMB 001 и извежда удоволствието от карането на пистата до екстремност. Увеличението на мощността идва благодарение на нов двуцилиндров 997-кубиков двигател, който е изцяло обработен от твърда заготовка AL 5000. Идеалните свойства на материала подобряват твърдостта на структурния двигател, докато нов дизайн на цилиндъра с мокри цилиндрови втулки спомага за подобряване на охлаждането.

Притискащата сила се увеличава чрез предния спойлер и калниците, като предният капак сега е фиксиран към каросерията. Така се управлява притискащата сила в предния край на мотоциклета. Въздушна лопатка с тунелен ефект насочва въздуха към ездача. Въздушният поток влиза през голям всмукателен отвор, интегриран в предното крило, след което преминава през новия преден капак, за да бъде отклонен през динамичното предно стъкло. Задна перка с дизайн на аеростабилизатор допълнително усъвършенства аеродинамичните актуализации.