Eлектромобилите L CITY на Син Карс Индъстри с премиера в София

Нов електромобил тръгва по улиците. Наречен е L CITY и е създаден в България. Днес Син Карс Индъстри  АД представи в София Тех Парк своя първи лекотоварен електромобил – L CITY. На събитието присъстваха представители на бизнеса от сферата на транспорта, логистиката и доставките в рамките на големите градове, а също така урналисти и инвеститори. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева също уважи представянето и поздрави компанията.

Официалната част продължи с презентация на изпълнителния директор и основател на Син Карс Индъстри АД – Росен Даскалов. Той разказа за създаването на електромобила и за бъдещите планове на компанията. През септември 2021 Син Карс Индъстри АД се представи и на изложението IAA Mobility 2021в Мюнхен. Там L CITY предизвика огромен интерес сред посетителите.

Компанията планира да сглобява в Германия мултифункционалните електромобили с марката L CITY в тясно сътрудничество с немската компания L CITY AUTOMOTIVE GmbH.

Електромобилът L CITY е създаден за нуждите на транспортната индустрия и компаниите с автопарк. В момента тече процесът по хомологация на електромобила L CITY в категория N1, която се извършва с TUV SUD. През следващата година компанията планира хомологация и на моделите SUN и L BUS в категорията М1. Електромобилът има 320 км пробег и система за смяна на батерията . Може да товари 1 тон полезен товар, макар че при тестовете е товарен и с повече – около 1200 кг.

Гамата на L CITY ще включва няколко лекотоварни версии, които напълно да покриват нуждите на индустрията, fleet-мениджмънта в града и региона, и по-конкретно – за така наречените Last mile-доставки. Това са снабдяване на магазини, куриерски услуги, ремонтни услуги, социални услуги, общински комунални дейности и др. Лекотоварният L CITY ще се предлага в няколко модела с различна големина на товарния отсек, което ще позволява товарен обем до 16м3 и до 1300 кг полезен товар. Планира се в бъдеще и сглобяването на електрически камиони и автобуси лека серия (до 12м дължина), базирани на технологиите и батериите, които Син Карс вече има разработени. Те ще имат мощност 300 киловатчаса, 400 км пробег и  20% самозареждане на ден.

Това ще става с уникална иновация без аналог в серийното производство е фотоволтаичната система, разположена върху товарният отсек на L CITY Koffer. Тя е проектирана с възможност за зареждането на батерията в движение или статично през целия ден. Eнергията, получена по този начин, позволява до 15% допълнителен пробег, получен по изцяло екологичен път – от слънцето. PV панелите са разработени заедно с финландската фирма VALOE Oyj – лидер на европейския пазар по качество и иновативност на продуктите си.

Батерийният пакет на L CITY  ще има 10 години гаранция и обратно изкупуване.

Причината е, че производителят е проектирал така пакета, че може да подмени повредената клетка или секция, без това да се отразява цялостно на батерията.

Оптималната мощност от 60 киловатчаса е подбрана тестово, за да предостави реални мин. 200 км пробег с едно зареждане при напълно усвоен капацитет за натоварване на автомобила. Батерията се състои от 270 литиевополимерни клетки, разположени в средата на автомобила в сменяем пакет.  При експлоатация за период от 10 години батерията ще запази 70% от капацитета си. При необходимост от подмяна на клетки, Син Карс Индъстри ще направи това в рамките на гаранционното обслужване. След  края на експлоатационния срок, както вече стана дума, Син Карс ще изкупува батериите обратно като от клетките с намален капацитет ще могат да се изграждат енергийни станции (energy storages) – така ползването на клетките ще е максимално ефективно и в съответствие със стремежа ни да запазим околната среда. Енергията, генерирана през деня от PV панелите в тези енергийни станции, ще може да се ползва в дома или офиса.

Matrix manufacturing (MM) – основен принцип на производството.

За постигане на максимална ефективност електромобилите L CITY ще се произвеждат по метода на матричното производство. Той гарантира стартирането на процеса с минимални инвестиции в машини и оборудване, и постепено увеличаване броя на роботизираните  клетки спрямо ръста в обема на производството. Липсва обработка на листов материал за изработката на шасито –  Син Карс въвежда изцяло нов иновативен метод на пространствена конструкция, базирана само на готови тръбни профили. Това намалява съществено капиталовите разходи за машини и дава предимство, позволявайки висока ефективност и гъвкавост при производството на платформата и компонентите на електромобила.

Над 20 години планиран живот на автомобила

Горещо подцинкованото шаси и композитните части за купето ни дават дълъг срок на експлоатация. L CITY концептуално е замислен с тези параметри. Модулният тип батерия и основни компоненти ще ни позволяват постоянно обновяване и надграждане на автомобилите. От друга страна електронните модули и компоненти на L CITY са замислени за B2B предлагане и могат да се ползват и от други производители в същата сфера.

L CITY APP и 24/7 сервизна поддръжка

Разработеното специално иновативно софтуерно приложение ще управлява дистанционно достъпа до автомобила  с постоянната обмяна на информация за основните му показатели. То ще съдържа три функционални разновидности, свързани с автомобила чрез Cloud-система и модем. Първата ще служи на водача – като ключ и като средство за управление и контрол на автомобила. Вторият вариант представлява дигитален хъб за управление на автопарк (fleet-management), който може да се адаптира и свързва с ERP-системите на компаниите – ползватели на L CITY електромобилите, с огромен потенциал за бизнес-развитие. Третата платформа ще осигурява 24/7-мониторинг на състоянието на автомобила с цел осигуряване на сервизна поддръжка в реално време.