Ducati Hypermotard 698 Mono – новият еталон за пътни Супермото мтоциклети

  • Перфектният забавен мотоциклет основен и лек като състезателен Супермото (Supermotard); красив, изтънчен и високопроизводителен като всяко Ducati
  • Първият едноцилиндров Supermotard на Ducati е оборудван с новия двигател Superquadro Mono, най-усъвършенстваният и високопроизводителен в своята категория благодарение на 77,5 к.с. максимална мощност и максимална скорост на въртене от 10 250 об./мин.
  • Hypermotard 698 Mono е оборудван стандартно с електроника, която позволява на водача да кара като истински ездач на Supermotard
  • Благодарение на техническите решения, извлечени от Panigale, Hypermotard 698 Mono е мотоциклет с голяма отзивчивост и спортна прецизност на каране, с двигател, който дърпа като никой друг

Hypermotard 698 Mono е създаден с единствената цел да вълнува през завоите, между бордюрите на пистите, но също и в града, превръщайки всяко движение в най-забавния момент от деня. Цел, постигната чрез прилагане на технически решения, извлечени от света на Panigale за двигателя, електрониката и шасито в нов сегмент за Ducati. Така се създава мотоциклет, способен да осигури незабравими емоции, веднъж на седлото.

Hypermotard 698 Mono всъщност е проектиран и произведен за постигане на максимална производителност на асфалт и е оборудван с новия Superquadro Mono, най-усъвършенстваният и високопроизводителен едноцилиндров пътен двигател, правен някога. Рекорден двигател благодарение на максималната мощност от 77,5 к.с. и максималните 10 250 об/мин, които представляват нови еталони за категорията. Двигателят произлиза от двуцилиндровия на 1299 Panigale. Той наследява 116-милиметровото бутало, горивна камера, стоманени всмукателни и изпускателни клапани от титан и разпределение Desmodromic. Същото решение Ducati използва в MotoGP.

Неговият електронен пакет, ненадминат в категорията, позволява на ездач с по-малко опит да се научи да кара като пилот от Супермото,  поддържан от ABS Cornering, който за този мотоциклет може да се похвали с настройки, специално разработени за управление на “странично каране” на пистата.

Същият пакет позволява на по-опитните ездачи да се възползват напълно от високата мощност на двигателя Superquadro Mono и стабилното и строго шаси. Hypermotard 698 Mono съчетава прецизността на предницата на спортните мотоциклети Ducati с типичната пъргавина на Supermotard, за лесно, интуитивно и преди всичко забавно каране, каквото трябва да има байкът. Този баланс е постигнат благодарение на размерите на шасито, които позволяват по-неутрална и комуникативна предница в сравнение с мотоциклетите, произлезли от офроуд света, които обикновено са с по-голямо недозавиване.
Към всичко това е добавен дизайн, който засилва присъствието на новия двигател Superquadro Mono. Той съчетава отличителните черти на състезателните Supermotard като простота, агресивност и визуална лекота с изчистеността и изтънчеността на повърхностите, с които Дукатистите вече са известни.

Безпогрешен стил на Ducati

Новият Hypermotard 698 Mono съчетава типичната за Супермото състезателна естетика, съществена, компактна и агресивна, с изчистените линии и вниманието към повърхностите, типични за дизайна на Ducati.
Резултатът е тънък и елегантен мотоциклет. Сведените до минимум надстройки незабавно предават спортния дух на Ducati и подобряват вертикалното развитие на новия Superquadro Mono. Високата и плоска седалка, високият преден калник, острата опашка и задните регистрационни табели са елементи, които потвърждават отношението му.


В съответствие със стила на Ducati, алуминиеви джанти с пет спици с “Y” дизайн комбинират спортен външен вид с предимството на лекота. Друг уникален елемент са двойните шумозаглушители, монтирани в горната част, отстрани на опашката, отличителен елемент от семейството Hypermotard, както и състезателните машини Супермото. Супер компактният LED фар интегрира функцията DRL с двоен “C” светлинен профил и прави Hypermotard 698 Mono мотоциклет, който не остава незабелязан. Същият светлинен подпис се намира и в задната габаритна светлина.
Индивидуалността на забавния мотоциклет на Hypermotard 698 Mono се проявява ясно във версията RVE, характеризираща се със специалната ливрея „Графити“. Това оцветяване е създадено с помощта на водни ваденки с цел получаване на изтънчени и сложни графики, вдъхновени от произведения на уличното изкуство.

Двигател Superquadro Mono

Ducati Hypermotard 698 Mono дебютира с новия Superquadro Mono. Това е най-новото допълнение към двигателите Borgo Panigale, което се представя като нов еталон сред едноцилиндровите шосейни мотоциклети.
Мощен, лек и компактен, той идва от най-мощния и изискан двуцилиндров двигател, създаван някога от Ducati: 1285 куб. см Superquadro от 1299 Panigale. Той запазва 116-милиметровия отвор на този двигател, рекордна стойност за шосеен едноцилиндров двигател, комбиниран с ход от 62,4 мм за работен обем от 659 куб. см  и изключително усъвършенствани решения.


Буталото тип кутия в кутия, титаниеви всмукателни клапани, алуминиева цилиндрова обвивка, бутален щифт, оборудван с DLC покритие и естествено десмодромно разпределение, правят Superquadro Mono способен да се върти при обороти, обикновено запазени само за състезателни едноцилиндрови двигатели. Ограничителят е настроен при 10 250 об/мин. Агрегатът осигурява максимална мощност от 77,5 к.с. при 9 750 об/мин.
Въртящият момент от 62,76 Нм при 8000 об/мин, се разпределя по особено благоприятен начин. Това води до линейно подаване, което може да се използва при спортно каране. Освен това, благодарение на състезателния ауспух Termignoni, в конфигурация на писта мощността се увеличава със 7 конски сили, достигайки невероятната стойност от 84,5 к.с., още един рекорд за едноцилиндров двигател.

Електроника

Стандартното електронно оборудване на Hypermotard 698 Mono е най-пълното в своята категория и включва много от контролите, присъстващи на Panigale V4, разработени специално за този мотоциклет. Има ABS Cornering, Ducati Traction Control, Ducati Wheelie Control, Engine Brake Control, Ducati Power Launch и Ducati Quick Shift (DQS) Up/Down, които могат да бъдат закупени като аксесоар за стандартната версия и се доставят като стандарт за RVE версия.
Целта винаги е една и съща: да се увеличи удоволствието от карането. А с Hypermotard 698 Mono по-малко опитните ездачи ще могат да се доближат до карането в стил Motard със сигурността, че могат да разчитат на сложна електроника.

Hypermotard 698 Mono има четири режима на каране (Sport, Road, Urban и Wet), към които по подразбиране са зададени Engine Mode (предлага се на 3 нива), DTC, EBC и ABS нива, които могат да се променят от водача. Всичко се управлява от 3,8″ LCD прибори с бели знаци на черен фон, за да се гарантира четливостта на информацията. Както при Panigale V4, Hypermotard 698 Mono също така разполага с индикация за смяна на предавките и кога е достигнат ограничителят.

Hypermotard 698 Mono е първото Ducati, което предлага четири нива на ABS. Две от тях интегрират функцията Slide-by-Brake, която чрез използването на задната спирачка позволява безопасно и повторяемо завиване при плъзгане на мощност при спортно каране на писта.

С ABS, настроен на ниво 3, когато използвате задната спирачка по време на агресивно спиране на пистата, Slide-by-Brake се активира, позволявайки на мотоциклета ограничен ъгъл на отклонение, който е по-лесен за управление. Просто спрете, започнете да влизате в завоя и електрониката ще се погрижи за останалото. Това ниво е разработено за по-малко опитни състезатели на пистата, които искат да започнат да карат странично, когато влизат в завои. С това ниво на Slide-by-Brake, задните плъзгачи стават по-лесно управляеми, оставяйки място за забавление.

Когато ABS е настроен на ниво 2, Slide-by-Brake позволява по-широк страничен ъгъл и по-изразени мощностни плъзгания в завоя. Това ниво е разработено за спортна употреба на пистата за тези, които вече имат опит с powerslides, но искат да могат да разчитат на безопасността, предлагана от системата ABS.
За по-опитни състезатели, които искат самостоятелно да управляват пауърслайдовете при влизане в завои на пистата, е налично ниво 1, при което ABS, а не Cornering, е активен само отпред.

И накрая, ABS на Hypermotard 698 Mono също има ниво 4, разработено за ситуации с ниско сцепление, за да гарантира максимална стабилност и безопасност. По подразбиране е свързан с режим Wet Riding.

Мотоциклетът предлага 4 нива на Wheelie Control. Нива 4, 3 и 2 осигуряват максимално ускорение при излизане от завоите, като същевременно минимизират повдигането от предното колело. Ниво 1 обаче е разработено за използване на пистата и позволява контролирано и безопасно повдигане на предницата, увеличавайки максимално производителността и забавлението.

Освен това, изключително за използване на пистата, софтуерът Ducati Performance за Ducati Wheelie Control се предлага като аксесоар. Тази функционалност може да се активира само във връзка с ауспуха Termignoni Ducati Performance, не е разрешен за движение по улиците, и осигурява допълнителна стратегия за подпомагане, наречена Wheelie Assist. В този случай електрониката помага на ездача при изпълнението и поддържането на продължително колело, регулирайки ъгъла, използвайки въртящия момент на двигателя.

Шаси и ергономичност

Hypermotard 698 Mono е компактен и лек, със собствено тегло от 151 кг без гориво. Резултат, получен благодарение на решения като решетъчна рамка с диференцирани секции и дебелини, тежащи само 7,2 кг, способни да комбинират здравина с твърдост и лекота, до лятите джанти (-0,5 кг в сравнение с подобни колела със спици), до спирачните дискове с алуминиев фланец (-17% в сравнение със стоманен модул) и олекотената вилка Marzocchi, напълно регулируема и оборудвана с външни регулатори, с обърнати надолу предни вилки и 45 мм алуминиеви плъзгачи, тежащи само 8,1 кг.
Двустранното люлеещо се рамо, леко и основно, работи чрез прогресивна връзка с напълно регулируем заден амортисьор. Джантите са снабдени с гуми Pirelli Diablo Rosso IV с размери 120/70 ZR 17 отпред и 160/60 ZR 17 отзад.

Предната спирачна система разчита на един диск с диаметър 330 мм, разработен специално от Brembo за Hypermotard 698 Mono, с радиален апарат Brembo M4.32. Отзад има единичен 240 мм диск, също със специален дизайн.
Позицията за каране е проектирана да гарантира максимален контрол при спортно каране, поддържайки както традиционното каране с изпънат към земята крак, така и това с коляно на земята. Кормилото с променливо сечение определя доминираща позиция, благоприятстваща движенията на тялото. Придвижването се регулира чрез ексцентрични U-образни болтове.

Дизайнът на подложките за крака е проучен, за да се увеличи максимално ъгълът на накланяне. Освен това, чрез премахване на гумените вложки е възможно да се постигне максимално сцепление със състезателни обувки, когато се използват на пистата, благодарение на специфична обработка на ръба. Изключително тънката горна конструкция на мотоциклета и плоската седалка, покрита с оптимизирана материя за захващане, улесняват движенията на тялото и краката.