Ducati започна производството на Multistrada V4 Rally

Производството на Ducati  Multistrada V4 Rally, предназначен за любителите на дългите пътувания и представен през миналата година на световната премиера, започна във фабриката в Борго Панигале. Новият мотоциклет допълва гама за туризъм, която никога не е била толкова обширна. Тя се роди точно преди 20 години с първата Multistrada 1000, която отбеляза отварянето на Ducati към света на пътешествията.

За 20 години Multistrada успя да се развие и обнови чрез 1100, 1200 и 1260, достигайки до своето четвърто поколение, задвижвано от новия, революционен V4 Granturismo. Multistrada V4 интерпретира концепцията на Grand Tourer според ценностите на стил, изтънченост, производителност, които са присъщи на ДНК на Ducati.

Multistrada въведе няколко иновации в гамата на Ducati, като режимите на каране и DVT променливото газоразпределение. Това беше и първият мотоциклет в света, оборудван с технологични иновации като полуактивното окачване Skyhook, или наскоро първият в света на преден и заден радар за поддръжка на системи за адаптивен круиз контрол и откриване на мъртвата точка, както и разширено деактивиране.

С „Rally“ Ducati издига духа на глобутротъра на Multistrada V4 на още по-високо ниво, благодарение на по-добрия комфорт за водача и пътника, по-голям обхват и по-изразена способност за офроуд, без да пренебрегва производителността – 170 к.с. Също така са важни надеждността и разходите, с интервали на поддръжка на всеки 60 000 км. Обслужването на маслото е на всеки 15 000 км/24 месеца благодарение на двигателя 1158 куб. см  V4 Granturismo. Новата стратегия за деактивиране се разпростира върху целия заден ред на цилиндрите, дори при движение с ниски скорости, когато оборотите на двигателя и изискването за въртящ момент от педала на газта са ниски, което влияе положително на разхода на гориво, който намалява с около 10%.

За да се справя още по-добре с неасфалтирани пътища, тази Multistrada може да разчита на полуактивно окачване с увеличен ход от 200 мм, олекотени джанти със спици, подсилени предпазители на двигателя, режим на каране Enduro с чисто нов Power Mode, предназначен за използване извън пътя. Има по-широки стъпенки на водача и още по-прецизна и ефективна стратегия за управление Skyhook DSS EVO в този модел.
Комфортът се подобрява, като се обръща особено внимание на използването на двуместен мотоциклет. Предното стъкло е с нов дизайн  – увеличено с 40 мм на височина и 20 мм на ширина. Опашката е удължена, а приспособлението за багаж е поставено назад, за да предложи повече пространство в областта на краката на пътника, който също може да разчита на стъпенки с по-големи гумени вложки, за да се намали нивото на предаваните вибрации.

Благодарение на наличието на седалки с различна височина както за ездача, така и за пътника и комплекта с ниско окачване, Multistrada V4 Rally може да бъде персонализиран, за да се адаптира към всяка конфигурация на въртящия момент. С оглед подобряване на топлинния комфорт, вентилационните отвори в областта на краката вече могат да бъдат разделени, за да запазят топлината, отделяна от двигателя през студените сезони.

За допълнителна подкрепа на активната безопасност Multistrada V4 Rally също интегрира Cornering ABS, който позволява да се използва спирачната сила на неговата система дори при завой, Ducati Cornering Lights (DCL), които подобряват видимостта през нощта, като осветяват вътрешността на автомобила завой, Ducati Wheelie Control (DWC) и Ducati Traction Control (DTC). Тези системи използват инерционната платформа (IMU), за да оптимизират намесата въз основа на ъгъла на накланяне и наклона на мотоциклета.
Multistrada V4 Rally също въвежда чисто нова разширена стратегия за деактивиране на задния банкет. Това техническо решение прави своя дебют на сериен мотоциклет по света.  В допълнение към изключването на задните цилиндри на празен ход, когато мотоциклетът е неподвижен, функция, която вече присъства на Multistrada V4, V4 Granturismo сега поддържа задния ред цилиндри деактивиран при други работни условия в полза на разхода на гориво и емисиите.

6,5-инчовото цветно TFT табло предлага функции за навигация по картата благодарение на приложението Ducati Connect, което поддържа използването на телефона, който сега се намира във вентилирано отделение, дори за отговаряне на повиквания или слушане на музика, използвайки каска, оборудвана с интерком система ..

Ducati Multistrada V4 Rally ще пристигне в дилърите от февруари 2023 г. в двата цвята Ducati Red и Brushed Aluminium & Matt Black. Вторият е с полиран алуминиев резервоар. И двете версии имат черни джанти със спици. Има три различни версии: Adventure Radar, оборудван с функции за адаптивен круиз контрол и откриване на мъртва зона, Adventure Travel & Radar, който добавя алуминиеви странични калъфи, отопляеми дръжки и седалки, докато Full Adventure допълва последното оборудване с хомологиран шумозаглушител Akrapovič и преден калник от въглеродни влакна.